De miért ijesztő?

2021.08.11. 12:15

Simán vehetünk robotkutyát: jó napot, azt a feketét kérem

A Xiaomi bemutatta az új – miként a gyártó fogalmaz – bio-ihletésű négylábú robotját, a CyberDogot.

Forrás: Xiaomi

A CyberDogot – így első ránézésre – tech mániások, kockák és a nagy testű, elrettentő külsejű kutyákat kedvelők fogják szeretni. A bemutatón csak feketében lehet látni, s némileg elrettentő felépítésével Conan Doyle A sátán kutyája című regényének címszereplőjét látjuk megelevenedni.

Pedig hát olyan, mint a többi robotkutya, zavarba ejtően hasonlít például a Boston Dynamics ebére, Spotra is.

Amúgy az angol nyelvű közleményben többször is nyomatékosították, hogy a CyberDogot nyílt forráskódú rendszeren építették.

Minek nevezzelek?

Egyelőre még nem világos, hogy rendőrségi járőrözési feladatokat kap – Spotnak nem mindenki örült Amerikában, mikor közegek oldalán tűnt fel –, vagy mentési munkálatokban vesz részt, netán csak drága hobbiállat lesz.

De sokat tud, az biztos.

A Xiaomi házon belül fejlesztett szervomotoraival nagy sebességre, erőkifejtésre és bonyolult mozgások kivitelezésére képes. Sebessége akár 3,2 méter per másodperc lehet, mint a fenti videón látható, nemigen dönthetik fel, s gond nélkül dob egy hátraszaltót.

Hogy méltó legyen biológiai elődjéhez, tizenegy nagy pontosságú érzékelőt kapott, amelyek azonnali visszajelzéseket nyújtanak számára mozgásának irányításához. Felszerelték érintőszenzorokkal, kamerákkal, ultrahangos érzékelőkkel, GPS-modullal – a Cyberdog képes értelmesen elemezni a környezetét, és kölcsönhatásba kerülni vele.

Számítógépes látás

A Xiaomi már az okostelefonjainak kitűnő kameráival begyakorolta magát kamera-téren: akadnak a roboton AI interaktív kamerák, binokuláris ultraszéles látószögű halszemoptikák és Intel Realsense D450 mélységi modulok a számítógépes látás algoritmusával felfegyverkezve.

A Cyberdog valós időben elemzi környezetét, navigációs térképeket hoz létre, elmegy rendeltetési helyére. Az emberi testtartás és az arcfelismerés érzékelése-nyomon követése mellett képes tulajdonosának követésére és az akadályok leküzdésére.

A felhasználók hangsegédeket használhatnak a Cyberdog irányításához és vezérléséhez a Wake Word beállításával, vagy egyszerűen használhatják az okostelefonos alkalmazást. Mondani sem kell, a robotkutya három C típusú aljzatot és egy HDMI portot is kínál gazdájának, hogy integrálhasson hozzá további szoftvereket és hardvereket, kamerákat, lézerradart, ami csak kell.

Talán azért hangsúlyozza olyan kiemelten a Xiaomi, hogy rendszere nyílt forráskódú, mert ezzel is arra akarja ösztönözni a fejlesztőket a világ minden tájáról, hogy csatlakozzanak és együtt alakítsák a robotkutya karrierét.

Ára lényegesen kedvezőbb, mint robottársáé: a Boston Dynamics Spotja 74.500 dollárba (22 millió forintba), a Xiaomi közel hasonló képességű Cyberdogja átszámítva csak 1.451 dollárba (473 ezer forintba) kerül.

Borítóképünkön a Cyberdog

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!