Modern géprombolók

2019.01.08. 06:00

Sokan gyűlölik, kövekkel dobálják, rongálják az önvezető autókat

Nem mindenki látja szívesen az önvezető robotautókat, ahol tényleg bevezették taxiként.

Pedig biztonságosabbak, kényelmesebbek, okosabbak a hagyományos autóknál, nem beszélve arról, hogy mennyivel olcsóbb a cégnek egy robot, mint a taxisofőr bérét fizetni.

De egyeseket néhány baleset a gépek ellen fordított.

A Google leányvállalatának, a Waymo-nak az első önvezető taxiszolgáltatása december óta már nem tesztüzemben működik, hanem bárki leintheti a kocsikat az USA Arizona államában, Phoneix Chandler, Tempe, Mesa és Gilbert régióiban.

Pár ijesztő eset, meg az Uber botrányai óta a cég beülteti mérnökeit a volán mögé, mert bár ők nem vezetnek, az utasoknak egyelőre jobb érzés, hiszen úgy hiszik, az ember gyorsabban vagy okosabban avatkozna be, ha valamilyen váratlan probléma állna elő.

Az alábbi videón látható, az önvezető jármű – szemben az emberi sofőrrel – folyamatosan 360 fokban „lát” maga körül mindent.

A szolgáltatást nyújtó autókat mobilappról tudják majd megrendelni, éjjel-nappal, s az úti célt megadva az alkalmazás az árat is kiírja. A Waymo központ munkatársaival a mobilappból, valamint az önvezető autó konzoljairól egyaránt fel lehet venni a kapcsolatot.

Szükség esetén lehetőség van az alkalmazáson, vagy akár az önvezető Chrysler Pacifica modellekbe telepített konzolokon keresztül felvenni a kapcsolatot a Waymo munkatársaival.

Októberben a cég autói közúton összesen már több mint tízmillió mérföldet tettek meg.

A gép gyorsabb nálunk, de mégis...

Teljesen üresen közlekedő autókról azonban még nincs szó, holott a kevés baleset éppenséggel leginkább emberi mulasztásból következett be.

Legutóbb, novemberben a cég egyik járműve karambolozott, s egy motorkerékpárost ütött el. Mint a Waymo vezérigazgatója beszámolt róla, Mountain View-ben az El Camino Realnál az egyik tesztvezetőjük hirtelen átvette az irányítást a járműtől, amikor észrevette, hogy egy baloldalt haladó gépkocsi a sávjukba tart.

Azt viszont sajnos már nem látta, hogy közben egy motoros meg jobbról el akart haladni mellettük, s az autó jobb lökhárítójával elcsapta az előző kétkerekűt. Az utólagos vizsgálatok szerint egy önvezető autó kivédte volna az összeütközést.

Akadnak azonban sokan, akiknek hiába érvelnek az önvezető autók mellett.

Az elmúlt két évben legalább huszonegy esetet jegyeztek fel Arizonában, mikor a rendőrséget értesítették, mert az emberek megtámadták a Waymo gépjárműveket, vagy megfenyegették a bennük ülő emberi tesztvezetőket.

A fenyegetett sofőröket a cég arra utasítja, hogy ilyen esetekben valamilyen biztonságosabb helyre meneküljenek, mint például a bevásárlóközpontok parkolójába, vagy azonnal telefonáljanak a helyi 911-es segélyhívónak.

Az önjáró autók közlekedését hevesen ellenzők köveket dobáltak, kézifegyverekkel fenyegetődztek, vagy kiszúrták az autók gumiabroncsait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!