Fele sem tréfa

2019.07.19. 07:10

Ugye milyen mókás app? Csak nem olvasta el az apróbetűs részt (videó)

Rémesen elcsépelt közhely, de mennyire igaz: ha valami ingyen van, akkor te vagy a termék.

Szerte a világon, nálunk is nagyon sokan telepítették telefonjukra és kedvelik a FaceApp nevezetű, alaphelyzetben ingyenes alkalmazást. Az egyébként orosz fejlesztők által előállított, igazán vicces app, ahogy ma dukál, mesterséges intelligenciával működik.

Az MI a szelfijeinket, a kinézett fotókat a neurális portrékészítési technológia segítségével felturbózza, vagy mondhatni teljesen átalakítja.

Általa lehetővé válik nemet cserélni, fiúból lányt csinálni és viszont, netán az arcunkat megfiatalítani vagy a kívánt mértékben öregíteni (lásd a borítóképen), hajszínt változtatni, szakállt és bajuszt ragasztani, mogorva embert megmosolyogtatni és így tovább.

Milliók töltötték le, milyen vicces, nem igazán nagyszerű?

Hát nem.

Mint az Independent megírta, érdekes dolgok történnek-történhetnek annak a fotójával, aki a szoftverrel mulatja idejét.

Mikor ugyanis a felhasználó kiválasztja az átalakításra szánt képet, az alkalmazás fellép a FaceApp szervereire, s ott zajlik a mókás öregítés, fiatalítás, nemváltoztatás.

Sokan észrevették azonban, hogy többet, több jogot adunk a fejlesztőknek (egyébként a nem ingyenes verzióban is), mint amit szeretnénk.

Az úgynevezett apróbetűs részben ugyanis a felhasználó engedélyezi a FaceApp számára, hogy nem csak az átalakított képet, hanem az eredetit is tárolja, bárhol, bármiben felhasználja.

Röviden: a programnak „örökös, visszavonhatatlan, nem kizárólagos, jogdíjmentes, világszerte felhasználható, átruházható, engedéllyel rendelkező licencet”, azaz jogot ad arra, hogy a képét a FaceApp „használhatja, reprodukálhatja, módosíthatja, közzéteheti, származékos műveit terjesztheti, nyilvánosan megjelenítheti” és így tovább.

Engedélyezi a felhasználó, hogy „minden médiaformátumban és csatornában, később kifejlesztendő alkalmazásban is kompenzáció nélkül” használják az arcát.

Ráadásnak a vállalat adatvédelmi irányelvei azt is egyértelművé teszik, hogy képes adatokat gyűjteni és tárolni a felhasználók telefonjairól.

Már csak a fantáziánk szabhat határokat

annak, hogy elgondoljuk, a viccelődős kedvünkben kattintott fotónk hamis igazolványképként, átverős profilként, netán mesterséges intelligenciával kopírozva hirdetésben fog szerepelni.

A lehetőség jogilag adott, hiszen a felhasználók maguk adnak rá engedélyt.

A FaceApp roppant népszerű. Vírusként terjed a #faceappchallenge hashtag segítségével, s arra ösztönzi az apróbetűs szövegeket könnyedén jóváhagyó felhasználót, hogy játszon el vele egy kicsit.

Hiszen azt teszi számos híresség, köztük Drake és a Jonas Brothers is.

Borítókép: FaceApp

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!