Szülők figyelmébe

2019.11.08. 18:02

Újabb internetes őrület fenyegeti a gyerekeket

A Facebookon terjedő posztot Deborah Logan nevében írják, aki – az üzenet szerint – 32 éve halott.

Forrás: Shutterstock

Az üzenet írója halállal fenyegeti a gyerekeket és a családjukat.

Nem ez az első hasonló jelenség a közösségi médiában, szinte azonos körlevél terjedt a Facebookon Teresa Fidalgo neve alatt is. Mindkét levélben hemzsegnek a kusza mondatok, ami felnőttnek gyanús lehet, de egy gyereket becsaphat.

Képtelenség, de a szorongókra hat

– Az ilyen jellegű internetes „vírusokat” nehéz kontrollálni – magyarázta a Borsnak Makai Gábor pszichológus. – Az üzenet kiagyalójának a hatalom gyakorlása és a másik emberben való félelem keltése okoz örömöt.

Ezek az üzenetek sok szorongó felnőttben is képesek pánikot kelteni. Például azokban, akik félnek a sötétben – magyarázza Makai, aki hozzátette: egy gyerek még kiszolgáltatottabb, hiszen még nem tud különbséget tenni valóság és mese között. A szülő feladata, hogy beszélgessen a gyerekével, megtudja, mi zajlik benne és megismerje a félelmeit.

Kék Bálna és Momó

A Bors még 2017-ben számolt be róla, hogy orosz és ukrán netes csoportok ön-gyilkosságra ösztönöztek fiatalokat. A Blue Whale, azaz a Kék Bálna nevet azért választották, mert az állat képes megölni magát úgy, hogy szándékosan partra vetődik.

2018-ban pedig egy Momo nevű halálos internetes kihívás terjedt. Momo dülledt szemű, horrorisztikus lény, aki a gyereket öngyilkosságba hajszolja. Ez az értelmetlen kihívás követelt magyar áldozatot is.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!