Felemelő vagy melankólikus

2020.12.17. 18:11

Videókon látható a zene testi-lelki hatása

Az Emotion vs. Music tanulmány feltárja az érzelmek és a zene kapcsolatát.

Forrás: Sony

Kísérletezzünk; próbáljuk ki a zene erejét, hogy lássuk, milyen érzelmeket vált ki .

Először nézzük meg a videót egy lassabb tempójú zeneszámmal, amelynek melankolikusabb érzéseket kellene kiváltania, mint például a Tails Jack Chown-tól, a The Music Lab-tól.

Ezután töltődjünk fel újra egy olyan dallal, amelynek gyorsabb a tempója, és amelynek boldogságot kell kiváltania; ilyen például a Gutenmorgen Jack Chown-tól, a The Music Lab-tól.

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a zene hangulatszabályozó eszköz lehet, annak ritmusa pedig jelentősen megváltoztatja érzelmi reakciónkat. A moll és dúr dallamok határozzák meg azt, hogy az adott zene felemelő vagy melankolikus hangulatú.

Dr. David Lewis, a Mindlab International munkatársa elmondta: „A szomorú zene segíthet számunkra a nehéz időkben. A legintenzívebb érzelmi reakciók, legyen az boldogság vagy szomorúság, akkor következtek be, amikor az egyik dallam érzelmileg ellentétes volt a közvetlenül előtte hallott dallammal. Ezentúl, ha azt szeretnénk, hogy egy bizonyos zene energiával töltsön fel, keverjük a különböző dallamú zenéket. Hallgassunk meg egy szomorú számot, mielőtt meghallgatunk egy vidámabb, pozitívabb, optimistább dalt. Így az érzelmileg felemelő számok még hatásosabbak tudnak lenni.”

A Magyarországon megkérdezettek 88 százaléka elismeri, van olyan emléke, amiben a zene jelentős szerepet játszott.

A zene hatással lehet elménk működésére, de arra is, hogyan viselkedünk és reagálunk a körülöttünk élőkre.

Átlagosan évente több mint 285 órányi zenét hallgatunk (ez 12 teljes napot jelent),

a magyarok pedig naponta átlagosan 51 percet töltenek el zenehallgatással,

ami egyedülálló erőt adhat az életünk szebbé tételéhez ezekben a nehéz időkben. A magyarországi megkérdezettek 89 százaléka azt állítja, hogy több zenét szeretne hallgatni, amennyiben ez mind a testi, mind a szellemi jólétünkre pozitív hatással van.

A kutatás alapján a Sony két új vizuális ábrázolást készített arról, hogy az erőteljes zene milyen hatással lehet ránk fizikailag és érzelmileg. A Sony új nagy teljesítményű hangszórói az MHC-V83D és az MHC-V73D szerepelnek a videókban, amelyekben érzékeltetik, hogy a gyors és lassú tempójú zene, a hangszórók omnidirekcionális hang- és világítási technikái együttesen hatással vannak testünkre és a körülöttünk lévő tárgyakra.

A zene 10 ránk gyakorolt hatása

Dr. Lewis megvizsgálta, hogy a zene milyen hatással van testünkre, elménkre és érzelmeinkre, a memóriafunkciónk fokozásától, a szívverés és a pupilla tágulásától kezdve a könnyek kiváltásáig, az alvás állapotáig és a boldogság érzéséig.

1. Könnyek

2. Memóriafunkciók növelése

3. Boldogság érzése

4. Lassítás, relaxálás vagy gyorsabb pulzusszám

5. Tetteinkre való hatás

6. Kapcsolatok és barátságok kialakítása, identitásunk meghatározása

7. „Gyógyító” hatás

8. Alvásban való segítés

9. Libabőr

10. Pupilla tágulása

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!