Járvány

2020.11.08. 15:00

Visszaélnek a járvány miatti félelemmel az internetes csalók

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint a pandémiás időszakban az online bűncselekmények elkövetői egyre gyakrabban hivatkoznak a koronavírusra, annak gyógymódjaira, illetve állami támogatásokra, segélyekre, közéleti személyek adományaira, nyereményjátékokra.

Forrás: Shutterstock

Az ORFK azt írja, hogy a bűnözők adathalász e-mailek, illetve weboldalak, valamint nyereményjátékok formájában próbálnak személyes vagy bankkártyaadatokhoz jutni, melyeket később bűncselekmények elkövetéséhez használnak fel. Fontos tudni, hogy a

közigazgatási szervek soha nem a közösségi média felületein vagy e-mailben keresik meg a lakosságot

esetleges támogatások folyósítása kapcsán, ez kizárólag a hivatalos csatornán – postai levelezési címen vagy az Ügyfélkapun – keresztül történik.

Azt tanácsolják, hogy soha senki ne adja meg bankkártyaadatait olyan weboldalon, amelynek létezéséről csupán egy figyelemfelhívó üzenet alapján értesült.

Az ismeretlen webhelyeken regisztráláskor mindenki ügyeljen arra, hogy olyan jelszót válasszon, amelyet más szolgáltatásokban nem használ, hiszen az elkövetők célja sok esetben csupán a felhasználó hitelesítő adatainak megszerzése.

Különös figyelemmel kell eljárni minden olyan esetben, amikor a weboldal, az elektronikus levél küldője vagy a hirdetés feladója a koronavírusra hivatkozik, és bármilyen személyes vagy bankkártyaadat megadását kéri.

Az ilyen oldalak, illetve levelek sokszor egyszerű formázást, nyelvtanilag helytelen mondatszerkezeteket vagy kifejezéseket használnak, hiszen azokat egyszerre több nyelven, tömegesen hozzák létre.

Ha valaki már regisztrált ilyen weboldalon, érdemes lecserélni az e-mail- és a közösségimédia-felületeken regisztrált fiókok jelszavát, valamint korlátozni a megadott bankkártya elektronikus használatát.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!