betolakodók

2018.03.24. 19:25

Drámai mentés a rétisas fészekből

A néhány napja egyedül maradt rétisas mamát megzavarta két fiatal hím madár, ezért életveszélybe került a kéthetes fióka.

Forrás: Facebook

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Március 10-én kelt ki a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén egy bekamerázott rétisas fészekben a fióka. A rétisas pár hím tagja múlt héten eltűnt, a szakemberek egyelőre nem tudják, mi történt vele. Az anya megpróbálta egyedül táplálni és melegen tartani a fiókát, de a fészeknél feltűnt egy fiatal hím rétisas, melynek zavarása megváltoztatta a fiókáját egyedül nevelő tojó addigi viselkedését. Zsákmányt már nem vitt fel a fészekbe, a fióka etetései megritkultak, majd teljesen elmaradtak.

23-án megjelent egy újabb hím madár is, ezért a tojó rétisas már a közelben kialakított etetőhelyről sem vitt fel eleséget a fészekbe. A fióka állapota folyamatosan romlott, így a szakemberek a fészekből történő kimentése mellett döntöttek.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szerette volna elkerülni a természeti folyamatokba történő beavatkozást, de a bekövetkezett eseménysor ezt nem tette lehetővé.

Amennyiben a fióka mesterséges felnevelése sikerrel jár, úgy visszakerül a természetbe – írja Facebook oldalán a Duna-Ipoly Nemzeti Park ( DINPI ).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában