18
Csak felnőtteknek A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot! Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.
Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves

Mi a különbség a sport és az e-sport között?

Az e-sport, definíció szerint két vagy több játékos, akik tudásukat vagy képességeiket felhasználva, megpróbálják legyőzni a másikat egy választott videojátékban. A játékok témája akármi lehet a sportiszimulátoroktól kezdve, a stratégiai játékokon keresztül, a harci ütközetekig. A lényeg csak az, hogy a vetélkedés ne a gép, hanem egy másik játékos vagy csapat ellen történjen.

Sport vs. e-sport

Sokan vannak az ellen, hogy ezt a játékot és annak a profi szintjét sportnak nevezzük, az ellenérvek ilyenkor azok, hogy egy sporthoz szükséges az, hogy a szabadban legyünk, sétáljunk, fussunk, ugráljunk vagy végezzünk valamilyen fizikai erőkifejtést a tevékenység alatt. Ezek az érvek azonban nem teljesen igazak, hiszen egyetlen lexikon sem említi azt, hogy az egyénnek vagy a csapatnak fizikai erőkifejtést kellene alkalmaznia.

A legtöbb definíció használja a fizikai cselekvés szót, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy erőkifejtést kell végezni. Ebben a sportágban a sportolók nem közvetlen módon végeznek fizikai cselekvést, hanem egy elektronikus eszköz segítségével közvetett módon befolyásolják a játékteret, azaz parancsokat adnak ki, amit a játék programozása felismer és akcióvá alakítja azt.

A digitális fogások

Az egér mozgatása vagy egyéb hardverekkel való interakció, mind parancsok, amik közvetve a játékot irányítják. Az eltérés a hagyományos sportok és az e-sportok között, hogy a nézők az e-sport esetében nem a sportoló valós fizikai megnyilvánulását látja, hanem az általa okozott, digitális térben lévő kivetülést.

Az e-sport tehát annyit tesz, hogy játékosok valós cselekvései virtuális eredményeket okoznak, amik meghatározzák a játék végső kimenetelét. Tehát az e-sportok már távolról sem nevezhetők hagyományos sportoknak, azonban bonyolultságuk és komplexitásuk miatt megérdemlik, hogy a sportokkal egylapon említsék őket.

A siker kulcsa abban rejlik, hogy melyik játékos vagy csapat rendelkezik nagyobb tudással a játékról, melyikük stratégiája jobb, vagy csak annyi, hogy kinek jobbak a reflexei.

Csatlakozz az 1 millió forint összdíjazással járó Megyék Csatája Országos E-sport Versenyhez!

Hozzászólások

FreeBuds és Freelace Pro / 1 perce
Világelső dinamikus zajszűrő a vezeték nélküli fülhallgatóban
A vállalkozók életképes üzleti stratégiájához számos lehetőség társítható finanszírozási részről – hangzott el a fórumon (Fotók: Mártonfai Dénes)
piac / 17 perce
Mauthner Ilona
Nagy érdeklődés kísérte a mai szekszárdi piacnapot
Készülődve a Mindenszentek napjára nagyon sokféle koszorút és élő virágot is kínáltak a kereskedők.
intim részletek
Különös módon vesztette el a szüzességét Bruce Willis lánya (videó)
Rumer Willis egy talkshow-ban mesélte el történetét.
559942_3
covid-19 / 8 perce
Kásler Miklós: van és lesz elég kórházi ágy (videó)
A betegek elhelyezése tervszerűen történik.