Ország-világ

2015.12.17. 17:55

Egy XV. századi élményház

Valódi turisztikai központtá fejlesztették uniós és állami forrásból az ozorai várat. Ozorai Pipo XV. században emelt várkastélyának megújult a környezete, pihenőparkkal, új kiállítóhellyel gazdagodott. A kormány nevében L. Simon László államtitkár mondott avatóbeszédet a tegnapi átadáson. (x)

Vida Tünde ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="430"] L. Simon László (balról): A kormány figyelmet fordít a műemlékegyüttesre
[/caption]Kula-kert, így hívják a Sió egykori átkelőhelyét védő toronyra utalva a pihenőkertet, parkot, amely először fogadja a vendégeket Ozorán. A park – egy fantasztikus játszótérrel, kényelmes parkolóhelyekkel a Sió bal partján – a várkastélyáról nevezetes falu látogatóinak kiindulópontja lehet. Érdemes hosszabb időre, akár több napra is leparkolni itt a járműveket, látnivaló és szálláshely is van a várban, amely két ütemben esett át jelentős fejlesztésen. Az itáliai városi palotákra emlékeztető, reneszánsz hangulatú vár előzőleg – 2002-re – pályázati forrásból újult meg. A most véget ért „Az Ozorai Várkastély és környezete turisztikai attrakciófejlesztése” projektet pedig a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ valósította meg az Európai Unió és a Magyar Kormány közel 1,7 milliárd forintos támogatásával.

[caption id="" align="alignright" width="430"] A Kula-kert az Ozorára látogató vendégek turistaútvonalának első állomása
[/caption]Sokan sereglettek össze a szakmából, a megyéből és az országból, hogy tanúi legyenek a vár újjászületését jelző újabb állomásnak, az átadó ünnepségnek. Még herceg Esterházy Antal is visszatért gyermekkora színhelyére, hogy megossza az egybegyűltekkel emlékeit. Beszélt arról, hogy gyerekként mennyire vágytak a titokzatos épület falai közé, amelynek megújulását nagy örömmel kíséri nyomon. – A mai nap átmenet a múlt és a jövő között – fogalmazott. Azt mondta, reméli, hogy lesznek még további fejlesztések, amelyek vonzóvá teszik a környéket, ami egyébként – mint hozzátette – kiváló terep például a lovagláshoz. Mint mesélte, édesapja lóháton járt udvarolni a közeli pálfai Apponyi-uradalomba az édesanyjához.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Az Európai Unió és a Magyar Kormány közel 1,7 milliárd forintos támogatásával készült el az Ozorai Várkastély és környezete turisztikai attrakciófejlesztése
[/caption]Azt, hogy további fejlesztésekre van szükség, L. Simon László, a Miniszterelnökség örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára is kiemelte átadó beszédében. Azt mondta, hogy a két lépcsőben lezajlott, összesen közel kétmilliárd forint értékű beruházás során jelentős eredményeket értek el. A második fázisban újabb fantasztikus programlehetőségekkel gazdagodott az ozorai vár, olyan épületrészeket sikerült megújítani, amelyek valóban a turizmus igényeit tudják szolgálni. Köszönetet mondott a térség országgyűlési képviselőjének, Hirt Ferencnek, aki szorgalmazta az épület és környezete rendbetételét annak érdekében, hogy méltó körülmények fogadják a látogatókat.

Az államtitkár ígéretet tett arra, hogy a kormány a jövőben is kellő figyelmet fordít a műemlékegyüttesre. – Olyan egységként fogjuk kezelni, amelyet érdemes a későbbiekben is fejleszteni – fűzte hozzá. 

[caption id="" align="alignright" width="430"] Középkori hangulatban berendezett szobák várják a szállóvendégeket
[/caption]Hirt Ferenc országgyűlési képviselő köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy jövőre lesz hatszáz éve annak, hogy elkezdődött a vár építése, amit az évszázadok során többször feldúltak. Megköszönte a beruházók és kivitelezők munkáját, majd arról beszélt, hogy Ozorának komoly lehetőséget jelent a fejlesztés. – Tolna megyének szüksége van az ilyen turisztikai attrakciókra, amiket össze kell fűzni, hogy jó lehetőséget kínáljanak az idelátogatóknak – fogalmazott.

Jelen fejlesztés során a vár közvetlen környezete, az egykori várfal és szárazárok helyreállítása történt meg a régészeti maradványok megtartásával. A várkastély földszinti helyiségeiben a Csodálatos Castello című tárlat mutatja be a vár történetét a késő gótikától az 1980-as évekig. A vár közelében lévő, szintén most felújított barokk kori Nagyvendéglőben alakították ki az Esterházy Fogadóközpontot, ahol tavasztól a tájegységet jól ismerő, azt a Puszták népében élethűen bemutató Illyés Gyula-kiállítás fogadja a látogatókat. A most záruló fejlesztés részeként készült el a már említett Kula-kert is, amely a Sió egykori átkelőhelyét védő torony – kula – nevét viseli, s a Simontornya felől érkezőket fogadja.

Középkori hangulatú szállás

A napjainkban élményházként működő várkastély belső udvarát, termeit bebarangolhatják a látogatók. Az emeleten Pipo hitvesének hálószobája, a díszes trónterem, a reneszánsz ebédlő és a vár felszentelt kápolnája látható. Megtekinthető a fegyvergyűjtemény a gótikus páncélzatú, életnagyságú lovaskatonával és a XVII. századi főúri konyha is, ahol a középkori magyar konyhák világa elevenedik meg. A földszinti helyiségekben különleges várostörténeti kiállítás várja a látogatókat 3D-filmvetítéssel, és többek között az ásatások során előkerült, eredeti régészeti leletek bemutatásával. A különleges pihenésre és kikapcsolódásra vágyó szállóvendégeket az emeleten középkori hangulatban berendezett hálószobák várják Bővebb információ: a www.ozoraivarkastely.hu oldalon található.

 

A felújítás egy jelentős lépés az ozorai térség fejlesztése terén
L. Simon László, a Miniszterelnökség örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára a vár átadási ünnepségen annak a reményének adott hangot, hogy a helybelieket is lehetőséghez juttatja a mostani nagy értékű fejlesztés. – Nem elég, hogy vannak jó adottságú turisztikai léteseményeink, nem elég, hogy ezeket felújítjuk és tartalommal töltjük meg, a hozzávezető utakat is meg kell újítani – húzta alá. Azt mondta, Ozora térsége olyan elmaradott, mint Borsod megye. – Ez a felelősségünkre mutat rá, arra, hogy ebben a térségben másra is kell pénzt fordítani – szögezte le.
Az államtitkár szerint az itt élő embereket érdekeltté kell tenni, hogy számukra is fontos legyen a turizmus, fontos legyen az örökségvédelem, ők is magukénak érezzék annak a fontosságát, ami megvalósult. – Ezért ezt és a későbbi fejlesztéseket is arra kell fordítani, hogy minél több munkahelyet teremtsünk a turizmus által, minél több embert tudjunk idecsalogatni, hogy olyan források jöjjenek ide, amelyek sok-sok ember megélhetéséhez járulnak hozzá valamilyen formában – vázolta. Kiemelte, hogy éppen ezért a mostani lépést úgy kell tekinteni, mint a térségfejlesztés egyik nagyon fontos lépését.

Igazi élményház

Az ozorai várkastélyt egy firenzei kereskedő család sarja, Filippo Scolari, ismert nevén Ozorai Pipo 1416-ban kezdte építtetni gótikus stílusban. A várkastély szabályos négyzet alakú. Hajdan reprezentatív megjelenésével, lakályosságával tűnt ki a magyar várak közül. Hányattatott sorsa ellenére igazi kuriózumnak számít a hazai műemlékek között, hiszen a középkori világ hangulatát tükröző épületek leginkább csak jelentős átépítésekkel vagy romosan maradtak meg. Ozorán a helyreállító munkáknak köszönhetően igazi XVI. századi élményház várja a látogatókat.

A projekt adatai

Projekt azonosító: DDOP-2.1.1/E.F-12-k-2012-0002 Projekt címe: „Történelmi település a Cinca mentén – reneszánsz világ Ozorán”, az ozorai Pipo várkastély és környezetének turisztikai fejlesztése” Projekt kezdés: 2012. 10. 27. Projekt befejezés: 2015. 12. 31. Támogatási összeg: 1.695.640.500 Ft Támogatás aránya: 100 % Kivitelező: ZÁÉV Építőipari Zrt., West Bau Építő Zrt. Támogató: Európai Unió Támogató képviseletében eljáró: Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség

A földszinti helyiségekben különleges várostörténeti kiállítás várja a látogatókat 3D-filmvetítéssel, és többek között az ásatások során előkerült, eredeti régészeti leletek bemutatásával. A különleges pihenésre és kikapcsolódásra vágyó szállóvendégeket az emeleten középkori hangulatban berendezett hálószobák várják Bővebb információ: a www.ozoraivarkastely.hu oldalon található. Igazi élményház Az ozorai várkastélyt egy firenzei kereskedő család sarja, Filippo Scolari, ismert nevén Ozorai Pipo 1416-ban kezdte építtetni gótikus stílusban. A várkastély szabályos négyzet alakú. Hajdan reprezentatív megjelenésével, lakályosságával tűnt ki a magyar várak közül. Hányattatott sorsa ellenére igazi kuriózumnak számít a hazai műemlékek között, hiszen a középkori világ hangulatát tükröző épületek leginkább csak jelentős átépítésekkel vagy romosan maradtak meg. Ozorán a helyreállító munkáknak köszönhetően igazi XVI. századi élményház várja a látogatókat. A projekt adatai Projekt azonosító: DDOP-2.1.1/E.F-12-k-2012-0002

Projekt címe: „Történelmi település a Cinca mentén – reneszánsz világ Ozorán”, az ozorai Pipo várkastély és környezetének turisztikai fejlesztése”

Projekt kezdés: 2012. 10. 27.

Projekt befejezés: 2015. 12. 31.

Támogatási összeg: 1.695.640.500 Ft

Támogatás aránya: 100 %

Kivitelező: ZÁÉV Építőipari Zrt., West Bau Építő Zrt.

Támogató: Európai Unió

Támogató képviseletében eljáró: Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség L. Simon László (balról): A kormány figyelmet fordít a műemlékegyüttesre A Kula-kert az Ozorára látogató vendégek turistaútvonalának első állomása Az Európai Unió és a Magyar Kormány közel 1,7 milliárd forintos támogatásával készült el az Ozorai Várkastély és környezete turisztikai attrakciófejlesztése Középkori hangulatban berendezett szobák várják a szállóvendégeket -->

Címkék#Ozora

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában