elpusztíthatja a Földet

2018.10.19. 11:33

Az aszteroidák komoly fenyegetést jelenthetnek a bolygónkra

A NASA űrszondája nemsokára elér egy olyan kisbolygóhoz, amely a 22. században ütközhet a Földdel, és mintát vesz róla, hogy tudjuk, mivel állunk szemben.

Forrás: Shutterstock

Az 101955 Bennu aszteroida jelenleg a Földre legveszélyesebb objektum, a számítások szerint 1:1000 eséllyel 2182-ben összeütközhet a Földdel. Az 550 méter átmérőjű kisbolygó minden hatodik évben elhalad a bolygónk mellett, mivel ahhoz hasonló távolságban kering a Nap körül. 2016-ban ehhez az aszteroidához indult el a NASA Osiris-Rex szondája, amelynek célja, hogy mintát vegyen a felszínéről, és visszahozza, hogy az űrügynökség kutatói megvizsgálhassák. A szonda rengeteg kutatási területhez segítheti hozzá a NASA tudósait: nemcsak az aszteroidáról tudhatnak majd meg többet, de a minták vizsgálatával a Naprendszer történetéről is újabb információkat szerezhetnek.

Az Osiris-Rex a tervek szerint 2023-ra ér vissza a Földre, fedélzetén az aszteroidamintákkal. Jelenleg bolygónk kevesebb, mint százezer kilométerre van a kisbolygótól, ami csillagászati léptékben nagyon kevésnek számít. A NASA egyébként a Twitteren rendszeresen megosztja azokat a fotósorozatokat, amelyek bemutatják, hogy a szonda hogyan közelíti meg az aszteroidát. A NASA kamerája minden hétfőn, szerdán és pénteken küld vissza fotót a Bennuról.

Nem ez az egyetlen aszteroida, amely potenciális veszélyt jelent a Földre. Csillagászok mintegy 500 olyan kisbolygót ismernek, amelyek a következő 100 évben megközelítik bolygónkat, noha a becsapódás veszélye nagyon kicsi. “Körülbelül 500 olyan Föld-közeli objektumot (Near Earth Object – NEO) azonosítottunk, amely a következő száz évben érintheti a Földet, de az ütközés valószínűsége nagyon kicsi, egyes esetekben 1 az 1 millióhoz” – közölte Detlef Koschny, az Európai Űrkutatási Hivatalnak (ESA) Föld-közeli objektumokkal foglalkozó részlegének vezetője. Mint elmondta, az Európai Űrkutatási Hivatal figyelemmel kíséri a száguldó kisbolygók pályáját, megpróbálják kideríteni, hogy pontosan milyen égitestekről van szó, és jelenthetnek-e esetleg veszélyt a bolygónkra. Veszély esetére jelenleg két megoldást kínálnak az űrkutatók: az egyik lehetőségként egy mesterséges égitesttel ütköztetik, ezáltal pályája módosítására kényszerítik és így eltérítik a Földtől a közeledő aszteroidát, a másik lehetőség pedig az, hogy nukleáris robbantással megsemmisítik.

Fotó: Shutterstock/Elenarts

A dinoszauruszok halála

Sok szakértő szerint a Földön ismert életformák 75 százalékának, köztük a dinoszauruszoknak a kihalását egy nagy aszteroida 65 millió évvel ezelőtti becsapódása okozta. Egy új tanulmány alapján, ha máshol történik, sok dinoszaurusz túlélhette volna a hatalmas becsapódást, amely így végül gyakorlatilag a teljes fajjal végzett. Nagyjából 65,5 millió évvel ezelőtt egy óriási, 10 kilométer széles kisbolygó csapódott a Földbe a mai Mexikói-öbölnél. Az ütközés hatására egy 110 kilométer átmérőjű kráter keletkezett. A Chicxulub-becsapódással 100 billó tonna TNT-nek megfelelő energia szabadult fel. Az eddigi kutatások alapján a becsapódás hatására nagy mennyiségű hamu, korom és por került a légkörbe, 80 százalékkal csökkentve a felszínt elérő napfény mennyiségét. Ez gyors globális lehűlést eredményezett, melytől rengeteg növényfaj halt ki. A tápláléklánc teljesen összeomlott, és ez magával rántotta a hatalmas testű élőlényeket is.

 

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock/Vadim Sadovski

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!