nagyszabású program

2020.03.28. 16:03

Kísérleti űrhajót indít útnak tavasszal Kína

Az új generációs űreszközt legénység nélkül tesztelik.

People take photos as China's heavy-lift Long March 5 rocket blasts off from its launch centre in Wenchang, south China's Hainan province on December 27, 2019. - China on December 27 launched one of the world's most powerful rockets in a major step forward for its planned mission to Mars in 2020. (Photo by STR / AFP) / China OUT

Forrás: STR / AFP / China OUT

Fotó: STR

Legénység nélküli, kísérleti űrhajót indít útnak idén tavasszal Kína az ország egy nagyszabású űrrepülési programjának keretében.

Az új generációs űreszközt a tervek szerint április közepén-végén indítják útnak a dél-kínai Hajnan tartományból a kelet-ázsiai ország legnagyobb hordozórakétája, a Hosszú Menetelés-5B segítségével, amelynek ez lesz első útja.

A tesztelésre váró űrhajó nagyobb, mint a jelenleg használt Sencsou és újrahasználható is lesz.

A Kínai Űrtechnológiai Akadémia munkatársa és egyben az űrhajó egyik tervezője, Jang Csing szerint az áprilisi próbarepüléskor az emberszállításra alkalmas új űrhajóhoz kötődő olyan technológiákat fognak tesztelni, mint a légkörbe való újrabelépés irányítása és a hővédelem.

A szakember hozzátette, a mostani misszió fogja lefektetni az alapokat a jövőbeli kínai űrállomás asztronautáinak szállításához. 8,8 méter hosszú űrhajó hat asztronauta szállítására lesz alkalmas, túlszárnyalva a legfeljebb három fős személyzetre tervezett Sencsout. Kína 2022 körülre tervezi egy több modulos, lakható űrállomása üzembe helyezését.

A kelet-ázsiai ország kiemelten kezeli az űrkutatás fejlesztését az elmúlt években, hogy Oroszországhoz és az Egyesült Államokhoz felzárkózva az űrhatalmak közé kerüljön 2030-ra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!