tanulnak, javítanak

2020.05.26. 13:58

Elbukott a Virgin Origin első rakététakilövése

Sikertelen volt Richard Branson brit milliárdos cége, a Virgin Orbit első rakétafellövési kísérlete.

Richard Branson, Founder of Virgin Galactic poses before ringing the First Trade Bell to commemorate the company's first day of trading on the New York Stock Exchange (NYSE) on October 28, 2019 in New York City. (Photo by Johannes EISELE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Johannes EISELE

A hordozórakétát az üzletember egyik speciálisan átalakított repülőgépének szárnya alól lőtték ki a Csendes-óceán fölött. A rakéta néhány másodperccel később beindította a motorját, de egy anomália miatt a repülés idő előtt véget ért.

A Virgin Orbit amerikai vállalat által közreadott képen a Cosmic Girl elnevezésû, speciális módon átalakított Boeing 747-400 repülőgépet, és a rászerelt LauncherOne hordozórakétát tesztelik, miután a gép felszállt a Kalifornia államban fekvő mojavei Légi- és Ûrkikötõbõl 2020. május 25-én

Fotó: VIRGIN ORBIT / MTI/EPA

Jelenleg nem tudni pontosan, mi nem működött, ám a cég már a fellövés előtt közölte, hogy csak 50 százalék a siker esélye.

A rakétafellövések története azt mutatja, hogy az első utakat gyakran kísérik műszaki problémák.

„A tesztrepüléseket adatrögzítőkkel látják el, így most adatok kincsestára áll rendelkezésünkre. Sok célt elértünk, bár nem az összeset, amit kitűztünk magunk elé. De tanulunk, javítunk, a következő rakéta készen áll az újabb tesztrepülésre” – mondta Dan Hart, a cég vezérigazgatója.

Az újabb indítás időpontja a mostani adatok elemzésének eredményétől függ.

A Virgin Origin a kis műholdak fellövésének növekvő piacára akar bekerülni.

Branson űrtevékenységének legnagyobb érdeklődést kiváltó része az a fejlesztés alatt álló „turistajárat”, mellyel fizetős utasokat akar a földi légkör fölé repíteni.

Borítókép: Richard Branson brit milliárdos 2019. október 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!