idill

2020.07.02. 14:07

Idén is a gólyák fellegvára lett egy kis magyar település (videó)

Bodrogkeresztúrt már 29 gólyapár választotta otthonául.

Hortobágy, 2020. március 30. Nyolc-tízezer kilométer megtétele után visszajöttek a Hortobágyra kelet-afrikai telelõhelyükrõl a fehér gólyák (Ciconia ciconia). Megtalálják párjukat, korábbi fészküket és augusztus közepéig felnevelik utódaikat. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTI / MTVA

Fotó: Oláh Tibor

Bodrogkeresztúr egyik legnagyobb büszkeségének számítanak a gólyák. Az elmúlt két évben rengeteg madár költötte ki itt fiókáit, a település ikonikus gólyája, Fülöp 12 évet töltött el itt, még télen sem repült el – írja a Zemplén Televízió.

De ha valaki most végigmegy a főutcán, most sem talál olyan villanyoszlopot, amely tetején ne lenne madárfészek – ráadásul fiókákkal.

Az elmúlt napok esőzései és a Bodrog közelsége megtette áldásos hatását, ennek is köszönhető, hogy rengeteg madár költi itt ki fiókáit. A helyi önkormányzat az Aggteleki Nemzeti Parkkal közösen pedig mindent megtesz azért, hogy a madarak háborítatlanul tudják nevelni az új generációt, ezzel is gazdagítva a hazai állományt.

A törekvések pedig sikeresek: tavaly 26 gólyapár telepedett le itt, Bodrogkeresztúr 69 fiókának adott otthont, idén viszont már 29 gólyafészket számoltak meg. A fiókák számát pár hét múlva tudják pontosan.

A lakosság és az önkormányzat, valamint az Aggteleki Nemzeti Park folyamatosan figyeli az állatokat, és ha úgy látják, valami baj van, azonnal segítenek.

Címkék#gólya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!