Félresikerült akció

2020.10.27. 16:30

Rossz műtárgyat lopott el egy afrikai aktivista a Louvre-ból (videó)

Az afrikai műkincsek hazaszállításáért kiálló aktivista nem először tulajdonított el múzeumban kiállított darabokat, hogy azt visszaszolgáltassa a fekete kontinensnek, ám ezúttal melléfogott: az elemelt szobornak ugyanis semmi köze Afrikához, ugyanis Indonéziából származik.

Forrás: Shutterstock

Alaposan melléfogott Emery Mwazulu Diyabanza, az a kongói aktivista, aki az utóbbi időben arról lett nevezetes, hogy múzeumokban kiállított műkincseket tulajdonít el, hogy aztán azokat visszaszolgáltassa a szerinte jogos tulajdonos Afrikának. Legutóbbi akcióját, amelyről felvételt is készített, a világ leghíresebb múzeumában, a párizsi Louvre-ban követte el. A kongói származású férfi elmondása alapján azért ment a múzeumba, hogy országa nevében visszavegye azt, amit Afrikából loptak el – adta hírül a V4NA hírügynökség.

Le musée du Louvre hier: Un militant panfricain est rentré ds le musée et a déclaré qu'il était venu réclamer les biens „volés á l'Afrique” " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Paris pic.twitter.com/xgTWILu01u

— Le Général 💎 (@LE_GENERAL_OF) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">October 23, 2020

A látványos akció során azonban nagyon elnézett valamit, ugyanis a Louvre primitív művészeti alkotásokat bemutató részlegéről elemelt szoborról a múzeum elmondta, hogy az a 18. század végén készült, és az Indonézia keleti részén lévő Flores szigetről származik, tehát köszönőviszonyban sincs Afrikával.

A lelkes aktivistát az eset után őrizetbe vették, de a december 3-ra kitűzött bírósági tárgyalásig végül elengedték. Nem ez volt az első alkalom, hogy a kongói férfi műkincsmentő akciót szervezett, június 12-én szintén Párizsban a Quai Branly Múzeumban négy társával megpróbáltak eltulajdonítani egy temetkezési szobrot, tettéért szeptember 30-án 1000 eurós bírság megfizetésére kötelezte a bíróság.

A férfit a párizsi akció után még kétszer tetten érték és letartóztatták a hatóságok, július 30-án Marseille-ben, szeptember 10-én pedig Hollandiában próbált meg afrikai műkincseket ellopni, hogy azt visszaszolgáltassa a szerinte jogos tulajdonosának.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!