Zaklatási ügyek

2021.01.26. 17:00

Harvey Weinstein áldozatai 17 millió dolláros kártérítést kaphatnak

Harvey Weinstein arrives at the Manhattan Criminal Court, on February 24, 2020 in New York City. - The jury in Harvey Weinstein's rape trial hinted it was struggling to reach agreement on the most serious charge of predatory sexual assault as day four of deliberations ended February 21, 2020 without a verdict. The 12 jurors asked New York state Judge James Burke whether they could be hung on one or both of the top counts but unanimous on the three lesser counts. The disgraced movie mogul, 67, faces life in prison if the jury of seven men and five women convict him of a variety of sexual misconduct charges in New York. (Photo by Angela Weiss / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Angela Weiss

Egy amerikai csődbíróság bírája elfogadta, hogy a Harvey Weinstein bukott filmmogult szexuális zaklatással vádoló nők együttesen 17 millió dolláros (5 milliárd forintos) kártérítést kapjanak. A 68 éves Weinsteint tavaly ítélték büntetőperében 23 évi börtönre nők elleni erőszakért és szexuális zaklatásért – idézte fel a BBC News kedden.

Az áldozatoknak a 2018-ban csődeljárást kérő Weinstein Co. produkciós vállalat felszámolásából fognak sérelemdíjat fizetni.

A bíró elutasította néhány vádló kifogását, akik a csődbíróságon kívül akartak fellebbezést benyújtani.

A bíró közölte, hogy a most elért megállapodás nélkül a felperesek csak „minimális kártérítésre számíthatnának, ha egyáltalán kapnának valamit”. A bíró hétfőn hangsúlyozta, hogy

a perben érintett felperesek 83 százaléka akart az ügy végére járni a kártalanítási terv elfogadásával, és kifejezték szándékukat, hogy nem akarnak többé pereskedni.

A bíró azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy a pénzzel nem lehet jóvátenni a történteket. A megállapodást szavazásra bocsátották: a vádlók közül 39 elfogadta és nyolcan ellenezték. A Weinsteint megvádoló nőknek továbbra is lehetőségük van újabb eljárásokat indítani.

A megítélt 17 millió dollárt a több mint ötven vádló között osztják el, a legsúlyosabb esetekben a kompenzáció eléri vagy meghaladja az 500 ezer dollárt (148 millió forintot).

A Weinstein-ügy

A független filmes Weinstein Co. produkciós vállalat 2017-ben omlott össze, miután a társalapító Harvey Weinsteint számos alkalmazottja és sok színésznő vádolta meg szexuális visszaéléssel, egy színésznő pedig szexuális erőszakkal is. A vállalat felszámolási tervéhez a biztosítók 35 millió dollárral (10,5 milliárd forinttal) járultak hozzá, ebből 9,7 millió dollárt (2,3 milliárd forintot) kapnak a Weinstein Co. korábbi vezetői, amiből fedezhetik az elmúlt években felmerült jogi költségeiket.

A vállalat vezetői – köztük Bob Weinstein, Harvey fivére – mentesültek minden további felelősség alól, ami őket esteleg Harvey Weinstein bűncselekményei miatt terhelte volna. A Weinstein Co. vagyonelemeit a Lantern Entertainmentnek, a későbbi Spyglass Media Groupnak adta el 289 millió dollárért (85 milliárd forintért).

Borítókép: Harvey Weinstein az ítélethirdetésre érkezik 2020. február 24-én New Yorkban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!