hát nem kicsik

2021.01.12. 10:33

Kiderült, mekkorák voltak az újszülött őscápák

Az embernél nagyobbak voltak az óriásfogú őscápák, vagyis megalodonok újszülött utódai.

Megalodon compared with a shark underwater, illustration.

Forrás: AFP / VICTOR HABBICK VISIONS / SCIENCE P / VHB / Science Photo Library

Fotó: Science Photo Library via AFP

Amerikai kutatók röntgensugarakkal vizsgálták meg egy megkövesedett megalodon (Otodus megalodon, Carcharocles megalodon vagy Carcharodon megalodon) csigolyáját, és arra jutottak, hogy mintegy kétméteres lehetett születésekor – írja a The Guardian online kiadása.

A világ óceánjaiban 1,5–3,6 millió éve élt megalodonok megtalált maradványai alapján már korábban ismert volt, hogy

a kifejlett egyedek több mint 15 méteresre is megnőttek.

Arról azonban eddig nem voltak információk, mekkorák lehettek világra jövetelükkor.

„Ez az első ilyen kutatás megalodonokról: a segítségével megismerhettük a születéskori méretüket, szaporodásukat és növekedési mintázatukat”

– mondta Kenshu Shimada, a chicagói DePaul Egyetem paleobiológusa, a kutatás vezetője.

Az Otodus megalodon gigantikus hal volt, a földi élet történelmének egyik legnagyobb húsevője. A tudósok számos fosszilizálódott maradványt feltártak, a biológiájáról azonban nagyon kevés ismeretük volt, mivel többnyire csak a fogak maradtak meg ezekből a porcos élőlényekből.

A Stockton és a William Peterson Egyetemekkel együttműködve Shimada CT-vizsgálatokat végzett egy nagyon ritka megalodoncsigolyán, melyet a brüsszeli Belga Királyi Természettudományi Intézet gyűjteményében őriztek. A 15 centiméter széles fosszília egy 9 méteres megalodontól származik egy távoli leszármazottja, a nagy fehér cápa hasonló csigolyája alapján végzett becslések szerint.

A képalkotó vizsgálat 46 növekedési gyűrűt tárt fel a fosszíliában, ennek alapján a szakértők az állat korára vonhatnak le következtetést, a fák évgyűrűihez hasonló elv szerint. A visszafelé végzett mérések és becslések alapján úgy számítják,

az újszülött megalodon orrától a farka végéig kétméteres lehetett.

A vizsgálatok alapján megállapították az állatok növekedési görbéjét is. A röntgenelemzés nem találta bizonyítékát növekedési ugrásnak a megalodon fiatal éveiben, ehelyett egy évente több mint 16 centiméteres növekedési átlagot állapítottak meg legalább a hal 46. évéig.

A fajra jellemző általános élethossz a szakértők szerint minimum 88 év volt.

A tudósok kutatásaik eredményét a Historical Biology című lapban mutatták be.

Az újszülött megalodon hatalmas mérete alapján megállapítható, hogy más cápafajokhoz, például a fehér cápához, a rókacápához vagy a makócápához hasonlóan a petevezetékben kikelő erősebb egyedek felfalják még ki nem kelt testvéreik petéit vagy magukat az ivadékokat. Ez a gyakorlat az oofágia, melynek eredményeként kevesebb utód marad éleben, azok azonban nagyobbak és jobban tápláltak, több esélyük van a túlélésre a ragadozókkal szemben.

A kifejlett megalodonok tengeri állatokkal, például fókákkal, delfinekkel és bálnákkal táplálkoztak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!