Pakisztán

2021.02.18. 18:00

Halottnak nyilvánították a K2 hegycsúcson eltűnt három hegymászót

Halottnak nyilvánították a pakisztáni hatóságok csütörtökön azt a három hegymászót, akik február elején tűntek el a K2 hegycsúcs meghódítására tett kísérlet közben.

Raja Nasir Ali Khan (2R), provincial minister for tourism in Gilgit-Baltistan region, speaks during a press conference along with Sajid Ali Sadpara (R), the son of  missing Pakistan's climber Muhammad Ali Sadpara and relatives (on left side) of missing Chilean climber Juan Pablo Mohr, in Skardu on February 18, 2021. - Three climbers lost on Pakistan's K2 are believed to have died on the mountain, a Pakistan official said on February 18, more than a week after the group went missing while trying to summit the world's second highest peak. (Photo by M Balti / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: M Balti

A híres pakisztáni hegymászó, Muhammad Ali Szadpara, az izlandi John Snorri és a chilei Mohr Prieto utáni kutatást az elmúlt héten lefújták a rossz időjárás miatt. A felhők, az erős szelek és a hó miatt túl veszélyessé vált a kutatás mind a gyalogosan keresők, mind a helikopterek számára.

Szadpara fia, Szadzsid a Skardu északi városban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hálás a hatóságoknak, amiért megpróbáltak mindent, hogy megtalálják az eltűnt csapatot.

– Úgy gondolom, feljutottak, de balesetet szenvedhettek, miközben ereszkedtek – mondta Szadpara.

Karrar Haidri, a Pakisztáni Hegymászó Klub munkatársa hatalmas veszteségnek nevezte a hegymászók halálát. A három hegymászó elveszítette a kapcsolatot az alaptáborukkal, amikor megkísérelték a 8611 méter magas K2 csúcshódítását.

Télen a K2-n több mint 200 kilométer per órás szél fújhat, a hőmérséklet pedig 60 Celsius-fok alá süllyedhet.

Az eltűntek holttá nyilvánításával ötre emelkedett a K2 halottjainak száma ebben a téli szezonban. Januárban Sergi Mingote 49 éves spanyol hegymászó zuhant a mélybe a csúcs meghódítására készülődve, február elején Atanasz Szkatov 42 éves bolgár alpinista zuhant mintegy másfél kilométert 7000 méteres magasságból. Egy hatodik hegymászó a Föld 12. legmagasabb hegycsúcsa, a 8047 méteres Broad Peak megmászása közben vesztette életét.

A veszedelmes K2-t idén először sikerült megmászni a téli szezonban, egy tízfős nepáli serpacsapat jutott fel január 16-án a csúcsra. A Kína és Pakisztán határán emelkedő hegy összesen már több mint 80 emberéletet követelt, miközben a csúcsot elérő hegymászók száma csak néhány száz körül van.

A világ leghalálosabb hegymászó balesete során 2008-ban egyetlen nap alatt 11 hegymászó vesztette életét ezen a hegyen.

Borítókép: Szadzsid Ali Szadpara (jobbra), az eltűnt hegymászó Muhammad Ali Szadpara fia a sajtótájékoztatón / M Balti / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!