villamosszék helyett

2021.06.17. 15:10

Kivégzőosztag hiányában halasztanak két kivégzést Amerikában

Elhalasztanak két kivégzést Dél-Karolinában részben azért, mert még nem sikerült összeállítani a kivégzőosztagot.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az állam legfelsőbb bírósága szerdán döntött az elnapolás mellett. Eredetileg injekcióval kellett volna kivégezni a halálraítélteket, ám a börtönök vezetői közölték, hogy nem tudnak beszerezni méreganyagot.

Ezután – a tagállamban nemrégiben hozott új törvény szerint – az elítéltek választhatnak kivégzőosztag vagy villamosszék között. A börtönök közölték, hogy még nem állították össze a kivégzőosztagokat.

Maradt a villamosszék, amelynek alkalmazását azonban az elítéltek ügyvédei kifogásolták, mondván, hogy kegyetlen módszer, majd

azzal érveltek, hogy a két férfinak joga van méreginjekcióhoz,

a tagállamot pedig hibáztatták, hogy nem tett meg mindent annak beszerzéséért.

A tagállamot képviselő ügyészek azzal ellenérveltek, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága sohasem ítélte alkotmányellenesnek a villamosszék használatát, és hogy a börtönök tisztségviselői mindenben a hatályos törvényhez igazodva járnak el.

A bíróság a fentiek után döntött úgy, hogy mivel az elítélteknek csorbul a választási joguk – egyelőre a villamosszékkel kellene beérniük, mivel nincs még kivégzőosztag –, halasszák el a két kivégzést, amelyek még ebben a hónapban lettek volna.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!