Gasztronómia

2021.07.26. 12:54

Kiderült, ki nyerte az Év Vidéki Étterme Díjat!

A Dining Guide történetében pedig először három vidéki étterem is az ország tíz legjobbja közé került.

Forrás: Facebook / Platán Gourmet Étterem és Udvarház

A tatai Platán Gourmet lett az Év Vidéki Étterme Díj nyertese. De a vidéki vendéglátó egységek közül többek is büszkék lehetnek magukra, mivel az Audi-Dining Guide Étteremkalauz Top10+2 éttermének listáján idén három vidéki étterem, a Platán Gourmet, a Bisztró42 és az Anyukám Mondta Étterem is helyet foglalhatott.

Az értékelések alapján tehát, ha valaki sorban ki szeretné próbálni Magyarország legjobb vidéki éttermeit, országjáró gasztrotúra áll előtte, amelynek célpontja lehet Tata, Encs, Villány és a Balaton-part, Őriszentpéterre, Somlóvásárhelyre, valamint Esztergom is.

A díjazottak közelebbről

Pesti István, a Platán Gourmet Michlen-csillagos séfje visszatért a gyökereihez, hiszen évtizedeken keresztül csak a fine dining stílusú helyekkel lehetett a chef munkásságát azonosítani. A

„A Platán Gourmet egyértelműen egy ízig-vérig magas minőségű gasztronómiát felvállaló koncepció. A konyhai stílus nehezen kategorizálható, a vidéki éttermek utóbbi években trendszerű farm-to-fork elgondolását elkerülve inkább a nagyvárosi, kozmopolita gondolkodásmódot képviseli” – olvasható az értékelésben. A nyertessel kapcsolatban érdemes megjegyezni továbbá, hogy Pesti István, a Platán Gourmet Michlen-csillagos séfje visszatért a gyökereihez, hiszen korábban évtizedeken keresztül csak a fine dining stílusú helyekkel lehetett a chef munkásságát azonosítani.

A listán második vidéki étteremként szereplő esztergomi Bistro42 gasztronómiai koncepcióját a budapesti St. Andrea étterem egykori konyhafőnöke, Barna Ádám képviseli társtulajdonos-chefként. A kínálat az újkori magyar gasztronómia alapjaira épül, de azokat kortárs módon, a chef szemléletében mutatják be. A modern bisztró/étterem gondolkodásmódja jól igazodik a vidéki kisváros hangulatához.

Az encsi Anyukám Mondta Étterem a harmadik a vidéki éttermek ranglistáján. Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs éttermének története 1995-ben kezdődött a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisvárosban. Kínálatukban a pizzákhoz, pastákhoz, valamint a magyar konyha kedvenceihez más nemzetek emblematikus ételei is csatlakoztak.

Az Audi-Dining Guide Étteremkalauz Top10 legjobb vidéki éttermének ranglistáján szerepel továbbá a tatai Platán Bisztró, a balatonszemesi Kistücsök Étterem, a villányi Sauska 48, a Botaniq Turai Kastély Pálmaház, a Pajta Őriszentpéteren, a somlóvásárhelyi Kreinbacher Birtok és a balatonfüredi Mór24.

Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója a díjakkal kapcsolatban elmondta, hogy az Audi-Dining Guide Top100 Étteremkalauz pontszámainak kialakításánál azt is figyelembe veszik, hogy az adott éttermi típustól elvárható színvonalhoz képest milyen teljesítményt nyújt. Így pontozásakor az éttermek minőségének összehasonlítása mellett azt a szempontot is értékelik, hogy az étterem mennyire azonosítható azokkal az ígéretekkel, amelyeket magáról állít.

További gasztronómiai eredmények

Az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán a fődíjat idén is a Széll Tamás és Szulló Szabina séfek által vezetett Stand kapta. Az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díjat a miskolci és debreceni Pizza, Kávé, Világbéke formációk érdemelték ki. Az Év Ifjú Séftehetsége Mede Ádám, a Laurel Budapest konyhájának vezetője, míg az Év Szervizembere Bajusz Gergely, az Avalon Ristorante meghatározó személyisége lett.

Az Év Cukrászdája Díjat 2021-ben is a Mihályi Patisserie kapta. Az idén másodszor átadott Fenntarthatósági Díjat a Salt Budapest nyerte el, a Dining Guide Életműdíját László Árpád, a Robinson Restaurant tulajdonosa vette át. Az Év Ígéretes Étterme az újonnan nyílt Spago by Wolfgang Puck Budapest.

Az idén először adta át a Dining Guide a Fairplay Díjat, amellyel azt az éttermet díjazták, mely a járvány alatti időben munkavállalóiért a leginkább helyt állt. Ez a díj a Rosenstein Vendéglő tulajdonosainak járt csakúgy, mint az Év Szerethető Étterme Díj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!