Történelmi rekord

2021.08.30. 09:34

Soha nem volt még annyi trópusi vihar világszerte, mint tavaly

Az északi és déli féltekén feljegyzett 102 trópusi vihar száma jóval meghaladja az 1981-2010 között évente jegyzett mintegy 85-öt.

Members of the New Market Volunteer Fire Company assist Doug, a neighborhood resident, during an evacuation effort following a flash flood, as Tropical Storm Henri makes landfall, in Helmetta, New Jersey, on August 22, 2021. - Tropical Storm Henri slammed into Rhode Island on the US east coast Sunday, knocking out power to thousands of Americans, canceling scores of flights and bringing record rainfall. The storm -- earlier downgraded from a Category 1 Hurricane -- hit land near the town of Westerly at approximately 12:15 PM (1615 GMT), the National Weather Service said.Henri is a rare tropical storm to hit America's northeastern seaboard and comes as the surface layer of oceans warms due to climate change.

Forrás: AFP

Fotó: Tom Brenner

Az átlagosnál jóval több, 102 trópusi vihar volt tavaly világszerte az Amerikai Óceán-és Légkörkutató Központ (NOAA) éves jelentése szerint.

Az északi és déli féltekén feljegyzett 102 trópusi vihar száma jóval meghaladja az 1981-2010 között évente jegyzett mintegy 85-öt.

A 2020-as atlanti-óceáni trópusi szezonban a tudósok rekordszámú, kereken 30 vihart regisztráltak. Eddig 2005-ben jegyezték fel a térségben a legtöbb, 28 trópusi vihart a NOAA szerint.

Hét hármas kategóriájú vagy annál nagyobb vihar söpört végig az Atlanti-óceánon, ezek egyike a négyes kategóriájú Iota hurrikán volt, amely meglepte a meteorológusokat azzal, hogy novemberben alakult ki, ami igen ritka, hiszen ekkor az óceán vize már hűlni kezd, ez a hurrikánszezon vége.

Történelmi rekordot döntött az is, hogy 12 trópusi vihar érte el a szárazföldet az Egyesült Államok partjainál, korábban ez a szám kilenc volt.

Ezzel szemben a Csendes-óceán északi részén tavaly nem volt rekordszámú vihar, de a kutatók feljegyeztek egy szuper tájfunt, a Gonit, amely miatt mintegy egymillió embert kellett kimenekíteni otthonából a Fülöp-szigeteken.

A trópusi viharok rekordszáma mellett a kutatók szerint a tavalyi év azon három év között volt, amikor a globális földfelszíni hőmérséklet rekordmértékűre melegedett az 1800-as évek közepe óta. Ráadásul ez úgy következett be, hogy nem alakult ki az el Nino jelenség melegítő hatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!