kísérlet

2021.08.28. 18:39

Szmogtoronnyal küzdenek a légszennyezés ellen Újdelhiben

A 25 méter magas torony tetején 40 hatalmas ventilátor segítségével igyekeznek felére csökkenteni az egészségre káros szállópor mennyiségét.

Workers climb a ladder at the 25-metre (82-foot) high smog tower, built to purify the air during pollution season, in New Delhi on August 23, 2021.

Forrás: AFP

Fotó: Money SHARMA

Szmogtorony kezdte meg működését az indiai fővárosban azzal a céllal, hogy csökkentsék az évente több ezer ember idő előtti elhalálozását okozó légszennyezést.

A szállópor koncentrációja Újdelhi levegőjében rendszeresen hússzorosan lépi túl az egészséges értéket, különösen télen, amikor az indiai főváros mintegy 20 millió lakosát sűrű szürke füstköd fedi be.

A 25 méter magas torony tetején 40 hatalmas ventilátor másodpercenként ezer köbméter levegőt pumpál filtereken át, amivel felére csökkentik az egészségre káros szállópor mennyiségét egy négyzetkilométernyi körzetben.

A szmogtorony „kísérleti jelleggel kezdte meg működését. Elemezzük az adatokat, és ha hatékonynak bizonyul, még több tornyot építünk Delhi-szerte” – mondta Arvind Kezsrival főminiszter.

A torony kétmillió dollárba került, és a projekt bírálói úgy vélik, hogy jelentős számú torony építése hatalmas mennyiségű közpénzt emészt fel, amelyet inkább a szmog forrásainak a felszámolására kellene fordítani.

Indiában van a világ 15 legpiszkosabb levegőjű városa közül 14 az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint. A The Lancet című tudományos folyóiratban 2020-ban megjelent tanulmány szerint 1,67 millió halálozás volt köthető a dél-ázsiai országban a légszennyezéshez 2019-ben, 17 500 Újdelhiben.

2018-ban a kínai Hszianban egy még magasabb, 60 méteres szmogtornyot állítottak működésbe, de az ottani kísérletet eddig nem terjesztették át más városokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!