a végsőkig kitartott

2021.09.19. 11:42

Borostyánba zárva óvja utódait egy pók száz millió éve

A pókok ismertek az anyai gondoskodásról, de ennek megkövesedett példái rendkívül ritkák.

France, Paris, Museum National d'Histoire Naturelle, Arachnology Laboratory, Spider (2 mm) in Yellow amber from the Baltic Sea, Tertiary Era, Upper Eocene epoch, estimated at 35 million years ago

Forrás: Hemis/AFP

Fotó: BLANCHOT Philippe

Borostyánba ragadva maradt fenn egy már kihalt pókcsalád egy nőstény példánya utódaival. A pókot és tojásait 99 millió éve ejtette csapdába egy fáról lecsöppenő gyanta.

A kihalt Lagonomegopidák családjába tartozó, fosszilizálódott kifejlett példányra egy burmai borostyánban bukkantak. A lelet elemzése a Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences folyóiratban jelent meg kedden.

A tanulmány szerzője, Paul Selden, a Kansasi Egyetem emeritus professzorának leírása szerint a borostyánban „egy nőstény Lagonomegopida pók látható, amely egy tojászsákot szorongat, melyben a kikelés előtt álló tojások vannak” – idézte a CNN online kiadása.

A borostyán más részén egy csoport apró, éppen kikelt pókfióka látható. Ez arra utal, hogy a nőstény pók védte utódait, miután kikeltek, együtt maradtak, és anyjuk vigyázott rájuk. Ezt igazolják az ugyanebből a borostyándarabból származó póklábdarabok is. A kutatók CT-szkenneléssel vizsgálták meg a pókmaradványokat, így tudták azonosítani.

A Lagonomegopidákat arról lehet megkülönböztetni, hogy a fejük elülső részén egy nagy szempár található. Más ismert fosszíliákból kiderült, hogy a szemükben fényvisszaverő réteg volt, hasonlóan más éjszakai élőlényekhez. Ezek a mára kihalt pókok hasonlítanak a mai ugrópókokra, de nem állnak rokonságban.

A pókok ismertek az anyai gondoskodásról, de ennek megkövesedett példái rendkívül ritkák. „Gondoltuk, hogy a pókok már a kezdetektől fogva rendelkeztek anyai ösztönökkel, ennek ellenére nagyon szép, hogy erre most tényleges fizikai bizonyítékunk van a százmillió évvel ezelőtti fosszilis leletből” – mondta Selden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!