Bubo bubo

2021.10.26. 16:45

Különleges őshonos faj képviselőjével bővült az állatkert

A régóta várt egyed egészen a csehországi Ostrava állatkertből érkezett Magyarországra a hónapban.

Forrás: Facebook / Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark

Fotó: Dr. Nagy Gergely Sandor

Hosszú évek óta nem tartott, különleges őshonos faj képviselőjével bővült a debreceni állatkert gyűjteménye. Nagy Gergely Sándor, a nagyerdei állatpark igazgatója elmondta, októberben egy uhu, vagyis egy nagy fülesbagoly érkezett hozzájuk a csehországi Ostrava állatkertjéből.

Nagy Gergely Sándor beszámolt arról is, hogy az áprilisban kikelt fiatal hím már birtokba vette röpdéjét, ahol a látogatók is megtekinthetik. Az igazgató bízik benne, hogy hamarosan tojó is érkezhet a jövevényhez.

Az Európa és Ázsia nagy részén megtalálható uhu, más néven nagy fülesbagoly (Bubo bubo) a világ egyik legnagyobb termetű bagolyféléje és éjszakai madara.

Tizenkét alfaja közül talán a legszebb és leggazdagabb mintájú tollazattal az immár Debrecenben is látható európai (Bubo bubo bubo) rendelkezik. Az uhu továbbá valódi csúcsragadozó, étrendjének jelentős részét 200 gramm körüli kisemlősök teszik ki, de olykor a magánál kisebb termetű ragadozó madarakat is elejti.

A nagy fülesbagoly magányosan élő faj, de párja mellett élethosszig kitart és évről évre ugyanazt a költőhelyet keresi fel.

Ezenkívül saját fészket nem épít, tojásait védett sziklakiszögellésre vagy üreg aljába rakja, ritkább esetben pedig más ragadozó madarak fészkét foglalja el.

A vadászat, a fakivágás, a rovarirtók okozta mérgezések, valamint a gépkocsikkal és a villanyvezetékekkel való ütközések miatt a faj egyedszáma megritkult, ezért szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. Hazánkban pedig fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!