példátlan akció

2021.10.18. 08:12

Sterilizálták Pablo Escobar nílusi vízilovait Kolumbiában

A drogbáró halála után a vízilovak ellenőrizetlenül szaporodtak és mára az Afrikán kívüli legnagyobb, 80 egyedből álló populációt alkotnak.

Fotós: RAUL ARBOLEDA

Sterilizálták Pablo Escobar néhai drogbáró túlszaporodott nílusi vízilovait Kolumbiában.

A hatóságok 24 vízilónak egy Gonacon nevű, mindkét nem esetében hatásos fogamzásgátlót adtak be testükbe kilőtt nyíllal, további 11 állatot hagyományos, sebészeti úton sterilizáltak Escobar egykori birtokán – közölte a hétvégén a Cornare természetvédő szervezet.

A példátlan akciót az Egyesült Államok anyagi és technikai támogatásával hajtották végre a rendőrök által 1993-ban lelőtt drogbáró Puerto Triunfó-i birtokán.

A medellíni drogkartell hajdani vezetője két vízilovat és más egzotikus állatot, köztük zsiráfokat, zebrákat és kengurukat tartott a farmján. Halála után ezek többségét eladták, a vízilovak azonban a helyükön maradtak, ellenőrizetlenül szaporodtak és mára az Afrikán kívüli legnagyobb, 80 egyedből álló populációt alkotják.

A Dél-Amerikában invazív fajnak számító vízilovak egyre több problémát okoztak, őshonos állatfajokat szorítottak ki, halászokat támadtak meg.

A drogbáró halála és éles tulajdonjogi viták után a Hacienda Napoles magánállatkert turistalátványosságként nyitott ki a nagyközönség előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!