nagy a baj

2021.11.05. 10:01

Rendkívül veszélyes az egészségre a levegő Új-Delhiben

Indiai kutatók szerint a légszennyezettség átlagban hat évvel rövidíti le a fővárosiak életét.

NEW DELHI, INDIA - NOVEMBER 04 : A View of the Presidential palace amid smoggy weather ahead of the Hindu festival of Diwali celebrations, in New Delhi on India November 4, 2021.

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Imtiyaz Khan

Átlépte az egészségre rendkívül veszélyes határértéket péntek reggel a légszennyezettség az indiai fővárost, Újdelhit is magában foglaló Delhi körzetben; a meteorológiai szolgálat szerint egyelőre nem várható a levegő minőségének javulása, ráadásul tetézi a bajt, hogy most tartják Indiában az egyik legjelentősebb hindu ünnepet, és a koronavírus-járvány sem múlt még el.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint a légszennyezettségi index túllépte az ötszáz egységet. Rendkívül veszélyes levegőszennyezettség akkor alakul ki, ha a mutató meghaladja a négyszázat.

Delhi egyes központi körzeteiben a 2,5 mikrométernél kisebb szálló por mennyisége köbméterenként elérte a 999-et, de mivel a mérőműszerek ennél magasabb értéket már nem tudnak mérni, feltételezhető, hogy a mutató ezer felett jár már.

Meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy vasárnap estig nem várható a levegő minőségének javulása.

India-szerte most tartják az egyik legjelentősebb hindu ünnepet, a díválit, a fények ünnepét. Péntekre virradóra egész éjszaka tűzijátékok voltak a fővárosban, durrogtatták a petárdákat, ami ugyancsak rontotta a levegő minőségét. Ráadásul Indiában a koronavírus okozta járvány sem ért véget, bár sokat javult a helyzet az elmúlt hónapokhoz képest. India az Egyesült Államok után a második helyen áll a világon a járványmutatókban, mind a fertőzöttek, mind a halottak számában.

A súlyos levegőszennyezettség oka elsősorban a tarló égetése a környékbeli mezőgazdasági területeken. Mivel Újdelhi térségében ősszel jellemzően szélcsendes az idő, megreked a füst.

Indiai kutatók szerint a légszennyezettség átlagban hat évvel rövidíti le a fővárosiak életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!