eredetkutatás

2021.11.22. 09:31

Visszakerült Németországba egy több mint száz éve ellopott festmény

A képet 1919-ben egy létrával végrehajtott betöréskor vitték el 16 másik festménnyel együtt.

A finn küldöttség szombaton a műkincscsempészet egy különleges fejezetét zárta le Neubrandenburgban, amikor átadta a város gyűjteményének az 1919-ben ellopott 17. századi festményt, Philipp Peter Roos (1655-1706) barokk művész Tájkép pásztorral és nyájjal című alkotását.

 

Helsinki legnagyobb magánműgyűjteménye, az Amos Rex igazgatója, Kai Kartio nyújtotta át az olajképet az északkelet-németországi múzeumnak.

 

A képet a finn gyűjtemény eredetkutatása során fedezték fel, ilyenkor szakértők ellenőrzik a tárgyak eredetét.

 

Amikor a finn gyűjtő, Amos Anderson (1878-1961) egy régiségkereskedőtől megvásárolta a festményt, nem tudhatta, hogy lopott művet vesz – mondta az ünnepélyes leleplezésen Kartio.

 

Anderson Németországban tanult, később lapkiadó és műgyűjtő lett.

 

A mecklenburgi tartomány legnagyobb gyűjteményének, a neubrandenburginak 1945 után teljesen nyoma veszett, a Helsinkiben felbukkant olajfestmény az első, amelyik a történelmi gyűjteményből visszatért a városba.

 

A képet 1919-ben egy létrával végrehajtott betöréskor vitték el 16 másik festménnyel együtt. A kutatás kiderítette, hogy a finn Anderson 1926-ban vásárolta meg.

 

Az üzletember gyűjteménye képezte az alapját az 1965-ben alapított, ma legnagyobb finn magán művészeti múzeumnak, az Amos Rexnek.

 

A neubrandenburgi kollekciónak 1890-ben több mint 10 ezer műtárgya volt, 1945-ben az összeset összepakolták és elvitték. A város 1945 április 30-a éjjelén leégett.

 

Miután a leltárjegyzékeket megtalálták, a gyűjteményt jelentették az elveszett kulturális javak német központjának (Deutsches Zentrum Kulturgutverluste – DZK), így kerültek az ellopott festmények a központ keresési listájára.

 

A Roos-festmény hátoldalán találtak egy 1890-ből származó leltári számot, ez vezetett el végül a neubrandenburgi gyűjteményhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!