Környezetszennyezés

2021.12.07. 08:45

Tengeri állatok költöztek a Csendes-óceánon úszó szemétszigetre (képek)

Növényeket és állatokat, köztük tengeri rózsákat, apró rovarokat, puhatestűeket és rákokat találtak a Nagy Csendes-óceáni Szemétfolton.

Műanyag élőhellyé változott a Csendes-óceánon úszó szemétsziget. A tudósok felfedezték, hogy tengeri állatok élnek a hulladékhalmon. Egy részük partvidéki fajokhoz tartozik, amelyek megszokott élőhelyüktől mérföldekre élnek, Kalifornia és Hawaii között félúton.

A BBC hírportálja szerint növényeket és állatokat, köztük tengeri rózsákat, apró rovarokat, puhatestűeket és rákokat találtak a Kalifornia partjaitól mintegy 2000 kilométerre úszó Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt, a GPGP 90 százalékán.

A tudósok attól tartanak, hogy az úszó műanyag hulladékon invazív fajok utazhatnak új területekre.

Vizsgálatuk során a kutatók 5 centiméteresnél nagyobb átmérőjű műanyagdarabokat vizsgáltak meg, amelyeket a Csendes-óceán áramlásrendszereiből gyűjtöttek.

A műanyag sokkal tartósabb, mint a korábban a nyílt óceánban előfordult természetes hulladék. Így jóval állandóbb élőhelyet jelentenek ebben a régióban – mondta Linsey Haram, a Smithsonian Kutatóközpont munkatársa.

Az intézet az Ocean Voyages Institute elnevezésű környezetvédő szervezettel és a Hawaii Egyetem óceánkutatóival közreműködésben végezte a vizsgálatot.

A világon legalább 5 nagy, hulladékkal szennyezett óceáni örvény létezik. A tudósok szerint a GPGP környezetében van valószínűleg a legtöbb lebegő műanyag, a becslések alapján 79 ezer tonna egy több mint 1,6 millió négyzetkilométeres területen. Ennek nagy része mikroműanyag, de vannak nagyobb darabok is, például halászhálók, bóják, sőt, a 2011-es japán cunami óta lebegő hajók is.

Az eredményeikről a Nature Communications című tudományos lapban beszámoló kutatók eredetileg a pusztító szökőár utáni kutatásokhoz csatlakoztak. A természeti csapás nyomán több tonnányi szemét került a Csendes-óceánba. A japán tengeri állatok fajainak százait találták élve az Észak-Amerika és a Hawaii-szigetek partjainál.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában