Ázsia királynője

2021.12.13. 22:22

Több mint hárommázsás zafírt találtak Srí Lankán

A vizsgálatok szerint az ásvány egy nagyon ritka változatát találták meg, olyat, amelyet még nem is ismer a szakirodalom.

Óriási és ritka zafírt találtak Srí Lankán, a 310 kilogrammos ásványt - egy korundot - az egyik drágakőbánya-tulajdonos otthonában mutatták be a nyilvánosságnak.

A helyi hatóságok által a világ legnagyobbjának mondott természetes zafírkőre három hónapja bukkantak egy magánház udvarán a ratnapurai bányavidéken, a Srí Lanka-i drágakőbányászat fellegvárásban, ahol júliusban egy 100 millió dollárt érő csillagzafírtömböt fedeztek fel kutat ásó munkások egy lakóház hátsó kertjében.

A Colombótól délre, Horanában vasárnap tartott bemutatón buddhista szerzetesek a drágakő megáldása céljából mondtak imát, mielőtt azt leleplezték.

A kék-fehér drágakövet Ázsia királynőjének nevezték el.

A Nemzeti Drágakő- és Ékszerügyi Hatóság szerint ez a szigetországban valaha talált korundok egyik legnagyobbika. A hatóság gemmológiai vizsgálatai szerint az ásvány egy nagyon ritka változatát találták meg, olyat, amelyet még nem is ismer a szakirodalom.

A kőtömb külső burkát lefejtve selymes hatású, kékfoltos drágakő tárult a szakértők elé, akik szerint a látvány alapján kék zafírról lehet szó. A tulajdonosok szerint a zafír több mint 1,5 millió karátos lehet.

Az óriászafír még nemzetközi szervezetek hitelesítésére vár, az értékét sem sikerült még felbecsülni.

A dél-ázsiai szigetország a világon az első a drágakőipar tekintetében, 2020-ban 500 millió dollár értékben exportált drágaköveket és ékszereket a kormány hivatalos adatai szerint.

Borítókép:  Chamila Suranga drágakőbánya-tulajdonos, a Srí Lankai-i hatóságok által a világ legnagyobbjának mondott természetes zafírkő mellett áll a horonai otthonában tartott sajtóbemutatón 2021. december 13-án. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!