Környezetszennyezés

2022.01.15. 17:33

Elefántok halálát okozza a műanyaghulladék

Helyi állatvédők és állatorvosok hívták fel arra a figyelmet, hogy elefántok pusztulnak el Srí Lanka keleti részén, mivel műanyaghulladékot esznek.

Az elmúlt nyolc évben az Ampara kerületi Pallakkadu faluban, Colombótól 210 kilométerre keletre mintegy húsz elefánt halálát okozta, hogy műanyagszemetet evett.

Az állatok tetemének boncolásakor kiderült, hogy csupán emészthetetlen műanyag csomagolóanyagok, polietilén és víz volt a szervezetükben. Az elefántok szokásos megemészthető táplálékainak nyomát sem találták.

Az elefántok veszélyeztetett fajnak számítanak. A 19. században még 14 ezer példány élt belőlük Srí Lankán, de 2011-ben már csak 6000 volt belőlük a hivatalos adatok szerint.

Mivel természetes élőhelyeik egyre szűkülnek, sok állat közelíti meg a településeket élelem után kutatva, és az orvvadászok vagy a terményeik elpusztítása miatt dühös gazdálkodók is irtják őket.

Az éhes elefántok a kidobott szemétben, műanyaghulladékban keresnek táplálékot. A műanyagok azonban nemcsak amiatt veszélyesek, mert emészthetetlenek, hanem azért is, mert éles darabkáik megsértik az emésztőrendszerüket.

A kormány 2017-ben azt ígérte, hogy a vadállatok élőhelyének környékén található szeméttelepeket felszámolják, újrahasznosítják, és villanypásztorral is védik majd az állatokat a számukra veszélyes szeméttelepektől.

 Az országban 54 hulladéklerakó található a vadonélő állatok számára fenntartott területeken, ahol mintegy 300 elefánt él.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!