Egyedülálló kincs

2022.02.12. 15:25

1,32 milliárd forintért kelt el a világ legnagyobb csiszolt gyémántja

Az Enigma 2006-ban pedig bekerült a Guinness Rekordok könyvébe, mint a világ legnagyobb csiszolt gyémántja.

Az Enigmát, a világ legnagyobb csiszolt gyémántját 3,16 millió fontért, vagyis 1,32 milliárd forintért árverezték el szerdán Londonban.A Nikita Binani, a Sotheby's aukciósház londoni ékszerszakértője elmondta, az 555,55 karátos, 111,11 grammos Enigmát az aukciót megelőzően Dubajban állították ki, korábban sohasem volt nyilvánosan látható.

A gyémánt több mint két évtizede volt az eladónál, aki nem kívánta felfedni kilétét. Arról, hogy ezt megelőzően hány tulajdonosa volt, egy családi örökség része volt-e, nincsenek információk.

Az Enigmát 2004-ben ítélte az amerikai GIA drágakőkutató és a svájci Gübelin ékszerház a világ legnagyobb természetes fekete gyémántjának, 2006-ban pedig bekerült a Guinness Rekordok könyvébe, mint a világ legnagyobb csiszolt gyémántja.

A drágakő egy karbonádó, vagyis fekete gyémánt nem túl gyakori képződmény. A fekete gyémántok keletkezése 2,6-3,8 milliárd évre nyúlhat vissza. Nyomokban nitrogént és hidrogént tartalmaznak, valamint oszbornitot, amely csak a meteoritokban fordul elő. Ilyen gyémántokat csak Brazíliában és a Közép-Afrikai Köztársaságban találtak.

Az aukción eladott gyémántok árrekordját a Pink Star tartja, melyet 71,2 millió dollárért adtak el 2017-ben a Sotheby's hongkongi áverésén.

Borítókép: Anadolu Agency via AFP / Rasid Necati Aslim

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!