Alapító atyák

2022.02.22. 06:30

290 éve született az első amerikai elnök, George Washington

Kétszázkilencven éve, 1732. február 22-én született George Washington, az Egyesült Államok első elnöke.

Valójában február 11-én látta meg a napvilágot, és első tizenkilenc születésnapját is ekkor ünnepelte. Akkor azonban a brit parlament – másfél évszázados késéssel – bevezette a Gergely-naptárt, és mivel a döntés a gyarmatokra is vonatkozott, Washington születésnapja tizenegy nappal hátrébb került a kalendáriumban.

 

Virginiai ültetvényes családból származott. Tizenhét éves koráig járt iskolába, ahol főként matematikából jeleskedett. 1749-től földmérőként dolgozott a Shenandoah völgyben, ekkor szeretett bele egy jómódú földbirtokos fiatal feleségébe. A társasági életben botladozva döbbent rá műveltségének hiányosságaira, amelyeket gyorsan bepótolt: a politikától a színdarabokig és a filozófiai művekig mindent elolvasott, ami keze ügyébe került.

 

Húszévesen nagy vagyont örökölt, és belevetette magát a politikába. Sikerült felhívnia magára Virginia kormányzójának figyelmét, így 1752-ben rábízták a milíciák feletti ellenőrzést. Az 1754-ben kitört brit-francia háborúban sikeresen harcolt, nem egy ütközetben kiemelkedő személyes bátorságról is tanúságot tett. Huszonnyolc évesen már ezredes volt, a háború után megnősült és boldog családi életet élt.

 

1774-ben, immár Virginia egyik leggazdagabb embereként kapcsolódott be ismét a politikába. Az állam delegáltjaként Philadelphiában részt vett a kontinentális gyűlésen, majd a Függetlenségi Nyilatkozatot elfogadó kontinentális kongresszuson. Az ezt követő függetlenségi háborúban a hadsereg vezetőjeként szerzett múlhatatlan érdemeket a gyarmatok a britek fölött 1783-ra kivívott győzelmében. Kiváló hadvezéri képességei mellett mesterien manőverezett politikai téren is, soha nem tévesztette szem elől az eszméket, amelyekért harcolt. 

Katonái bálványozták, tekintélye megkérdőjelezhetetlen volt.

Az újonnan létrejött Amerikai Egyesült Államok alkotmánya 1787 szeptemberében született meg és 1789 márciusában lépett életbe, ez a világ legrégebben hatályos írásos alaptörvénye. Egy pillanatig sem lehetett kérdéses, hogy ki lesz az új állam első elnöke, 

az elektori kollégiumban Washington kapta az összes szavazatot, erre csak még egy példa volt az amerikai történelemben – 1792-ben ugyancsak egyhangú szavazással választották meg második mandátumára.

Washington első elnöki beszédét 1789. április 30-án New Yorkban tartotta. Érdekesség, hogy ekkoriban földjei nemigen jövedelmeztek, így készpénz híján az egyébként dúsgazdag politikus csak kölcsönből tudott beiktatására elutazni. Az elnöknek a kongresszus 25 ezer dolláros éves jövedelmet ajánlott fel, amit a „nemzet atyja” visszautasított, mert a hivatal betöltését állampolgári kötelességének tekintette.

 

Első elnöki terminusa az új állam belpolitikai struktúráinak kialakításával telt. 1792-ben újraválasztották, második négy évében fejeződött be az indiánokkal vívott véres háború. Washington az egyetlen amerikai elnök, aki hivatali ideje alatt személyesen vezette csapatait, az úgynevezett Whiskey-felkelés során katonai erő felvonultatásával demonstrálta a kormány erejét. Ő az egyetlen elnök, akit két városban iktattak be (másodszor ugyanis Philadelphiában tette le a hivatali esküt), és az egyetlen, aki nem élt Washingtonban.

Az elnöki tisztséget harmadszor már nem vállalta el, utódai között ezután sokáig hallgatólagos megállapodás volt, hogy nyolc évnél tovább egy elnök sem marad hivatalban. 

Kivételt csak F. D. Roosevelt jelentett, az ő négy ciklusa (1933-1945) után 1951-ben alkotmánymódosítás rögzítette a két elnöki ciklust.

 

Washingtont utóda, John Adams az amerikai hadsereg főparancsnokává nevezte ki, de az életéből hátralévő két évet visszavonultan töltötte, és 1799. december 14-én halt meg. Már életében több város kapta a Washington nevet, később róla nevezték el az amerikai fővárost és egy államot is, emlékét őrzi az amerikai fővárosban a világ legmagasabb obeliszkje is. Az amerikaiak mindennap vethetnek egy pillantást első elnökükre, ha elővesznek egy egydollárost, amelyen 1869 óta George Washington portréja látható.

Borítókép: Washington portréja az 1 dolláros bankjegyről / dpa via AFP / Silas Stein

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!