Szemünk tükre

2022.02.05. 08:30

A retinánk figyelmeztet a halálozás kockázatára

Új tanulmány készült, a használt adatbankban csaknem 47 ezer ember több mint 80 ezer szemfenékfelvételéhez fértek hozzá.

A retina kora és az ember tényleges életkora közötti különbség előre jelezheti a halálozási kockázatokat egy új tanulmány szerint. Így a szemfenékszűrés előre jelezheti a halálozás kockázatát.

A szemfenék a szem belső, hátsó felszíne, amelyet a retina, a makula, a látóideg és az erek alkotnak. Vizsgálata segíthet bizonyos szembetegségek diagnosztizálásában.

A Kuangcsou tartományi kórház, a Szun Jat-szen Egyetem, az ausztráliai Melbourne-i Egyetem és más kutatóintézetek munkatársai egy brit egészségügyi adatbázis, a UK Biobank adatait használták fel egy új tanulmány elkészítéséhez. Az adatbankban csaknem 47 ezer ember 80 169 szemfenékfelvételéhez fértek hozzá.

Ezek közül 19 200 viszonylag egészséges résztvevő felvételeit használták fel az életkort előrejelző mesterséges intelligencia algoritmus, a deep learning kifejlesztéséhez. 35 913 résztvevőről voltak halálozási adatok, ezeket használták a retinális és a valós életkor, valamint a halálozás közötti kapcsolat vizsgálatára.

A British Journal of Ophthalmology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a mesterséges intelligencia 3,55 év pontossággal tudta megállapítani a várható élettartamot.

A kutatók szerint a mély tanulás, a deep learning segítségével észlelni lehet az öregedés nyomait a szemfenéki képeken, és nagy pontossággal jósolható meg az életkor. Hozzátették, hogy további vizsgálatokra van szükség az összefüggés mögötti mechanizmus feltárásához. Emellett a retina életkoreltérése biomarkere lehet az öregedésnek, amely szorosan összefügg a halálozási kockázatokkal. Ez a személyre szabott beavatkozások megvalósítását jelentheti, valamint a szemfenékfelvételek szűrőeszközként való felhasználását is előrevetíti.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!