Meglepő választás

2022.03.05. 09:50

Kiderült, melyek az idei év legdivatosabb falszínei

A falfestékek idei legdivatosabb árnyalatai szélesebb spektrumot fednek le, mint az elmúlt évek egyhangú szürkesége.

A falfestékek idei legdivatosabb árnyalatai között megtalálhatóak a jól ismert és mindennel harmonizáló bézs és szürke árnyalatai, de újdonságok is felbukkannak a divatos spektrumban. Megjelentek például az elmúlt évtizedben inkább hanyagolt hideg színek. Ezeknek legtrendibb képviselője az idei évben a zsályazöld – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Ha ezt a gazdag zöld árnyalatot választanánk a lakásunk falára, akkor több dologra is oda kell figyelni.

A zsályazöld attól lesz különleges, ha merünk olyan színmélységet választani, amelynek már egyértelműen alacsony a fényvisszaverő képessége, azaz nem lehet túl világos.

A zsályaszín nagyon kényes szín, nem akarhatjuk, hogy kórházi folyosók régimódi festését idézze

Forrás: Shutterstock

Ha mégis túl világos lenne, úgy könnyen a kórházak és orvosi rendelők régi, mentazöld falai köszönnek vissza az otthonunkban. Némileg könnyebb dolgunk van viszont a zölddel, ha megpróbáljuk semleges területre vinni, azaz bézzsel és némi szürkével keverjük. Így jön létre a zöldbézs. Ez a szín lesz az idei év legdivatosabb semleges színe. Előnye, hogy szinte ugyanolyan jól kombinálható bármivel, mint a szürke, illetve a bézs, mégis újszerűen hat.

Továbbá a zöld bármely árnyalata valószínűleg jobb hatással van a hangulatunkra, mint a szürke.

Az elmúlt 2 évben lényegesen több időt töltöttünk otthon. Ennek hatására megjelent az igény, hogy az otthon tényleg menedékként szolgáljon és a lehető legjobb hatással legyen a lakói idegrendszerére. Ezt a hatást kétségkívül a pasztellszínekkel lehet a legkönnyebben elérni. Újra divatosak a különféle világos pasztellkékek, különösen a fürdő- és hálószobákban, de a rózsaszín és kikerült a lányszobákból a nappali szobákba.

Merjünk bátrak lenni!

Ha a piros szín mellett döntünk, érdemes kerülni a tiszta, túl erős pirosat.

Karakteres piros falfesték esetén nem javasoljuk, hogy a helyiség minden fala ezt a színt kapja

Forrás: Shutterstock

Divatosak és némileg könnyebben kezelhetőek viszont a gazdag terrakotta árnyalatok, valamint a bordóba vagy egyenesen lilába hajló pirosak. Ezeket úgy lehet a legjobban használni, ha csak egy-egy falat festünk le velük, a többit pedig semlegesebb színekben hagyjuk.

Az elmúlt években sok helyen láthattunk továbbá sötétkék falakat, igaz, nem a szobák teljes falfelületén. Ezt az árnyalatot most leváltani látszik a pávakék, amely kétségkívül szenvedélyesebb és merészebb választás.

A pávakék még a sötétkéknél is dominánsabb, hiszen megjelenik benne egy adag zöld. Így viszont nagyon alaposan meg kell tervezni, hogy milyen színekkel kombinálnánk, legjobb, ha semleges területen maradunk.

A fehérnek is vannak árnyalatai

Sokan ráuntak a tiszta fehér falakra, hiszen ez a szín azt a hatást keltheti, mintha csak alapozófestéket használtunk volna, valamint önmagukban túlságosan rideg hatást keltenek. Mások viszont szeretik a fehéret, hiszen bármivel kombinálható és optikailag tágítja a teret. Nem árt azonban a színnek, ha egy icipici sárgát, bézst vagy szürkét keverünk bele. Így megtarthatjuk a fehér szín előnyeit, mégsem kelt majd a fal rideg és steril benyomást.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!