Üldöztetés miatt váltak meg tőle

2022.03.02. 13:41

Nácik miatt eladott mű kerül vissza az örökösökhöz

A nácizmus idején kényszerből eladott 16. századi itáliai festményt ad vissza a német szövetségi állam az egykori zsidó tulajdonos örököseinek.

A firenzei születésű, manierista Jacopino del Conténak (1510-1598) tulajdonított, Bildnis eines jungen Mannes mit Schreibgerät (Fiatal férfi képmása írószerrel) című festményt hajdani tulajdonosa, Ilse Hesselberger 1927-ben vásárolta és 1937-ben vagy 1938-ban adta el, „minden valószínűség szerint az üldöztetés miatt” – közölte szerdán a szövetségi kormány kulturális hivatala (Kunstverwaltung des Bundes).

Ilse Hesselbergert a nácik 1941 novemberében letartóztatták, majd a litvániai Kaunasba deportálták, ahol öt nap múlva megölték. A festményt, amelyet néhány évvel korábban eladni kényszerült, ugyanebben az évben a birodalmi kancellária vásárolta meg a tervezett linzi Führer-múzeum számára. A háború végén a szövetségesek a német államnak adták át, mert akkoriban nem sikerült tisztázni az eredetét.

Minden egyes nácik által elrabolt mű visszaadásával felemeljük hangunkat az antiszemitizmus, a rasszizmus és az emberellenesség pusztítót következményei ellen – mondta Claudia Roth kulturális államminiszter.

Borítókép: Claudia Roth (Tom Weller/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!