Hátborzongató ragadozó

2022.04.04. 09:26

Egészben nyelte le a cápát a tengeri rém (videó)

Zabálási tébolyba belefeledkezett cápák nem vették észre, hogy a környéken megtermett fűrészes sügér ólálkodik.

A nagy mélységek világában az emberi szem elől rejtve zajlik az élet. A felszín alatt az elérhetetlen sötét mélységek birodalmában drámai harc folyik a túlélésért. Az amerikai Nemzeti Óceán és Légkörkutatási Szervezet, a National Oceanic and Atmospheric Administration, vagyis a NOAA Okeanos Explorer kutatóhajójának távirányítású robotkamerája most egy döbbenetes mélytengeri dráma különleges pillanatait örökítette meg – olvasható az Origo cikkében.

Zabálási téboly a mélybe süllyedt kardhaltetem körül

Az Okeanos Explorer oceanográfiai kutatóhajó a NOAA Windows to the Deep nevű expedícióján 7. alkalommal eresztette a mélybe a Deep Discover 2, a D2 távirányítású merülőeszközét. Amikor a D2 elérte a tengeraljzatot, a reflektorok fényében egy kardhal (Xiphias spp.) mélybe süllyedt teteme bukkant fel.

Az elpusztult tengeri állatok mélybe süllyedő tetemei a tápanyagszegény mélytengeri környezetben az egyik legfőbb táplálékforrást jelentik a mélytengeri zóna lakóinak. Ahogy a D2 elérte a tengeraljzatot, átugrott egy kisebb emelkedőn, amelyről azt feltételezték eredetileg a kutatók, hogy talán egy hajóroncs lehet. Ekkor néhány cápa jelent meg a D2 kamerájában. A kutatójármű lámpáinak fényében a kezelők hamarosan észrevették a vadul cikkázó cápákat és a tetem körül kibontakozó evési őrületet. A ragadozók számára a körülbelül 8 láb, megközelítőleg 2,4 méter hosszú kardhal volt a fő attrakció, tetemén legalább 11 cápa nyüzsgött. A D2 felvételén jól látszik, ahogy a kardhal teteméből a viszonylag kistestű tüskéscápák (Squalus spp.) lakmároznak.

A cápák számára egy olyan élelemforrás, mint a tengeraljzatra lesüllyedt kardhal teteme, valóságos kincsesbányának számít.

Ilyen látványt nem lehet előre megtervezni, főleg nem az óceán mélyén

– nyilatkozta Peter J. Auster, a Connecticuti Egyetem tengerbiológusa, a Windows to the Deep expedíció tudományos munkatársa.

A kutatók szerint a mélybe süllyedt kardhal legfeljebb csak néhány órával korábban pusztulhatott el.

Nem tudtuk megállapítani, hogy mi okozhatta ennek a fenséges állatnak a halálát, talán a kora vagy betegség végezhetett vele. Sem horog, sem pedig elszakadt damil nem volt látható, ami pedig arra utalhatott volna, hogy esetleg horgászzsákmány lett volna a hal. Bármilyen esetleges külső sérülés is érhette a kardhalat, ennek nyomát eltüntették a cápaharapások

– írták az expedíció küldetésnaplójába a kutatók.

A videón látható cápák többsége a 2018-ban felfedezett és Squalus clarkae tudományos elnevezést kapott tüskéscápafaj. A Squalus clarkae a szürkületi zóna lakója, jellemző élőhelye a kontinentális lejtőaljzat 240 és 600 méter közötti mélységtartománya.

Még a cápák is megdöbbentek

A zabálási tébolyba belefeledkezett cápák nem vették észre, hogy a D2 takarásában egy, a kardhal teteme körüli nyüzsgésre felfigyelt megtermett fűrészes sügér (Epinephelus spp.) ólálkodik.

A sügér a D2 által nyújtott fedezéket kihasználva rárontott a tetemtől eltávolodott egyik cápára, és egészben lenyelte, ahogy az a videón is jól látható.

Hiába, ilyen a tápláléklánc.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Címkék#cápa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!