Rendkívüli időjárás

2022.04.12. 08:30

Sok áldozatot követeltek a trópusi vihar okozta árvizek és földcsuszamlások a Fülöp-szigeteken

A Megi - helyi nevén Agaton - nevű trópusi vihar Virágvasárnap csapott le a Manilától 659 kilométerre délre fekvő Kelet-Samar tartománynál lévő Calicoan-szigetnél, majd az ország középső és déli része felé haladt tovább.

A legfrissebb adatok szerint legalább huszonöt ember meghalt a trópusi vihart kísérő esőzések okozta árvizek és földcsuszamlások miatt a Fülöp-szigetek középső és déli részén, de az áldozatok száma még növekedhet - közölték hétfő este a helyi hatóságok.

A Megi - helyi nevén Agaton - nevű trópusi vihar Virágvasárnap csapott le a Manilától 659 kilométerre délre fekvő Kelet-Samar tartománynál lévő Calicoan-szigetnél, majd az ország középső és déli része felé haladt tovább. Hétfő estére trópusi depresszióvá szelidült, óránként 45 kilométeres sebességgel halad előre, a széllökések legnagyobb sebessége óránként 60 kilométer - közölte a meteorológiai szolgálat.

Hétfő estig tizenhét tartományban közel tizennyolcezren kényszerültek otthonunk elhagyására, amikor az ár elöntötte a házukat, földjeiket, eltorlaszolta az utakat és megszakadt az áramszolgáltatás - közölte az országos katasztrófa-elhárítási hivatal. A húsvéti ünnepek közeledtével szokásos utazási szezonban közel hatezren rekedtek a katasztrófa sújtotta térségek kikötőiben.

A Manilától 600 kilométerre délkeletre fekvő, Leyte tartománybeli Baybay városban, ahol házak tucatjai dőltek össze a földcsuszamlások miatt, húsz holttestet találtak, többet elsodort az árvíz - közölte Joemen Collado ezredes, a város rendőrfőnöke. A mentők folytatják a kutatást az iszapban és a romok között az eltűntek után. A rendőrfőnök szerint hat eltűntről tudnak, de ez a szám ennél magasabb lehet.

A jelentések szerint három további lakos a Mindanao szigetén található Kelet-Davao és Davao de Oro déli tartományokban veszítette életét - közölte a katasztrófavédelem.

Az ország nyugati részén fekvő Cebu városban hétfőn zárva voltak az iskolák és a munkahelyek, Michael Rama, Cebu polgármestere válsághelyzetet hirdetett, amely lehetővé teszi a gyors segélyezést.

A meteorológusok szerint hogy a trópusi vihar kelet felé halad tovább, ahol valószínűleg összeolvad a Malakas nevű, súlyos trópusi viharral. A Malakas tájfun magja óránként 15 kilométeres sebességgel halad, széllökései elérik az óránkénti 100-125 kilométeres sebességet is.
A Fülöp-szigeteken évente átlagosan húsz trópusi vihar halad át, többségük a júniusban kezdődő esős évszakban. A szigeteken pusztító legsúlyosabb vihar, a Haiyan szupertájfun volt, amely 2013 novemberében 6300 ember halálát okozta és négymillió ember kényszerül elhagyni az otthonát.

A délkelet-ázsiai ország a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol gyakoriak a vulkánkitörések és a földrengések.   
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!