Az állatvilág repülő virágai

2022.04.29. 10:00

Újra trópusi lepkék várják a látogatókat szegedi egyetemi füvészkertben

A bábok a hét közepén érkeztek meg Costa Ricából, néhány lepke már ki is kelt és röpköd.

Újra megnyitja kapuit vasárnap a Szegedi Tudományegyetem arborétumának lepkekertje, ahol az állatvilág repülő virágai, trópusi pillangók figyelhetők meg karnyújtásnyi távolságból – tájékoztatta Németh Anikó igazgató pénteken az MTI-t.

A szakember elmondta, a bábok a hét közepén érkeztek meg Costa Ricából, néhány lepke már ki is kelt és röpköd.

A hétvégén a repülő lepkék száma még nem fogja elérni a teljes létszámot, a látogatóknak azonban lehetőségük nyílik arra, hogy közelről megfigyeljék a bábokból való kibújás folyamatát – közölte az igazgató.

Vasárnaptól a kert trópusi páfrány- és orchideagyűjtemény is látogatható.

A füvészkert munkatársai a trópusi esőerdőt idéző környezetet varázsoltak az egyik fóliasátor alá: hogy ideálisak legyenek a körülmények a lepkék számára, a helyiségben magas – 70 százalékos – a páratartalom és 30-35 fok közötti a hőmérséklet.

A vendégeknek nem mindennapi élményt jelent a Dél-Amerika trópusain honos pillangók megfigyelése, fotózása. A sétautat bejárva csúcsidőben csaknem húsz lepkefaj, 250-300 színpompás, trópusi képviselőjével találkozhatnak az érdeklődők. Nagy részük különösen napsütéses időben aktív, ilyenkor a növények között cikáznak, borongósabb időben pedig összecsukott szárnyakkal megpihennek a növények levelein, ágain.

A helyszínen a füvészkert munkatársai rövid szakvezetést biztosítanak, és információs táblák is segítik a különleges rovarok megismerését.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!