Éhes ragadozó

2022.05.31. 18:00

Cápától rettegnek a horvát tengerparton

Szakértők szerint azért merészkedhetett ilyen közel a parthoz, mert éhes.

A horvátországi Sibenik-Knin megyében található Pirovac település partjainál cápát láttak. Szakértők véleménye szerint ez a fajta akkor merészkedik ilyen közel a parthoz, ha élelmet keres – írja a Blikk nyomán az Origo.

A szakértők nem tudták teljes bizonyossággal megállapítani, de elmondásuk szerint a mozgásából ítélve valószínűleg egy kékcápa látható a félelmetes ragadozóról hozzájuk eljutott felvételen, amelynek kifejlett példánya több méter hosszúra is megnőhet. A cápaszakértők szerint az összes cápa közül valószínűleg ennek a legjobb a szaglása: a vérszagot akár több száz méterről is képes megérezni.

A horvát tájékoztatási eszközök által megkérdezett szakemberek úgy vélik, ritkán fordul elő, hogy a kékcápa ilyen közel merészkedik a parthoz. Ha ezt mégis megteszi, annak két oka lehet: az egyik, hogy élelmet keres, a másik pedig, hogy igyekszik megszabadulni a parazitáktól. Az Adriai-tengerben 29 féle cápafaj él, közülük az egyik a kékcápa, amelyet veszélyezetetett fajként tartanak számon – írták a Szabad Magyar Szó alapján.

Borítókép: Illusztrációfotó / hu.123rf.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!