Utasjogok

2022.07.30. 15:30

Mit tehet az utas járattörlés esetén?

A hetek óta tartó légiforgalmi káosz elszenvedői az utasok, akiknek gyakran már az elején rémálommá válik a gondosan megtervezett nyaralás. Napjainkban minden eddiginél aktuálisabb a kérdés, hogy mit tehetnek az utasok és milyen jogok illetik meg őket hasonló helyzetekben – teszi fela kérdést a Magyar Nemzet.

Figyelmeztető sztrájkot tartott szerdán a Lufthansa német légitársaság földi személyzete, a vállalatnak emiatt szinte az összes olyan járatot törölnie kellett, amely a frankfurti és a müncheni csomópontokat érinti. Több mint ezer járat nem indult el és nem érkezett meg ezekre a repterekre, ami csaknem százötvenezer utast érintett. A szerdai munkabeszüntetés miatt a következő napokban is számítani kell járattörlésekre.

A figyelmeztető sztrájk hátterében a Lufthansa mintegy húszezer földi alkalmazottjának kollektív tárgyalása áll, amely hetekkel ezelőtt megrekedt, és azóta sem sikerült megállapodni. A check-in pultosok, a repülőgép-technikusok vagy a repülőgépeket a megfelelő pozícióba toló hatalmas vontatók vezetői és a poggyászkiadóban dolgozó alkalmazottak is béremelést és jobb munkakörülményeket követelnek.

Az alkalmazottak és a légitársaságok közti feszültség legnagyobb elszenvedői az utasok, akik sok esetben hónapok óta tervezték a nyaralásukat. Az uniós állampolgárokat azonban jó néhány alapvető jog megilleti ilyen esetekben.

Ha például a járatot röviddel az indulás előtt törlik vagy több jegyet adtak el, mint ahány férőhely van a repülőn, esetleg több mint három órát késik egy járat, akkor az utasok kártérítést követelhetnek. Ennek mértéke a repülési útvonal hosszától függ: 

1500 kilométerig 250 euróra jogosultak az utasok, 1500 és háromezer kilométer között négyszáz euróra, háromezer kilométeren felül pedig hatszáz euró illeti meg az utasokat.

Ha azonban a légitársaság alternatív járatot ajánl az utasoknak, akik elfogadják azt, akkor az eredeti felére csökken a kártérítés összege.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztrációfotó / Hans Lucas via AFP /  Justine Bonnery / Hans Lucas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!