Nem mindennapi

2022.09.19. 17:30

A Föld legnagyobb virága már nem csak Szumátrában bűzlik

Két évszázaddal a felfedezése óta először nyílt ki természetes élőhelyén kívül a Föld legnagyobb ismert virága, amely orrfacsaró bűzzel csalogatja magához a dögevő rovarokat a megporzáshoz.

A növényt 1818-ban fedezték fel Szumátrán, Bengkulu térségében

Forrás: Shutterstock

Az óriás bűzvirág (Rafflesia arnoldii) az indonéziai Bogor Botanikus Kertben, Jakarta közelében virágzik a múlt hét óta, ahol 2006 óta próbálkozik a szaporításával Sofi Mursidawati kutató.

A "fogságban" tartott növény virágja mindössze 60 centiméter átmérőjű, a vadon élő példányok átmérője azonban elérheti a másfél métert is, súlya pedig meghaladhatja a 11 kilogrammot 

– közölte az indonéz Nemzeti Kutatási és Innovációs Ügynökség.

Woman,Looking,At,Big,Rafflesia,Keithii,Flower,In,The,Jungle
A múlt hét óta Jakarta közelében virágzik egy raflézia 
Forrás: Shutterstock

A ritka és veszélyeztetett raflézia szaporításával azóta próbálkoztak, hogy Stamford Raffles brit politikus és kalandor és Joseph Arnold brit orvos 1818-ban felfedezte Szumátrán, Bengkulu térségében.

Tudományos nevét a parazita növény két felfedezője nevének összevonásával kapta. A Rafflesia arnoldiit Indonéziában 1993-ban egy elnöki rendelettel "ritka nemzeti virággá" nyilvánították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!