Fizika

2022.09.30. 13:32

A tökéletes fénycsapdából egyetlen foton sem szökik meg

Bécsi és jeruzsálemi fizikusok alkottak egy olyan vékony anyagréteget, amelyből maga a ráeső fénysugár akadályozza meg a saját kilépését.

A lézersugarak erősebbek lehetnek, amikor plazmarácsokon haladnak keresztül

Forrás: ligo.caltech.edu

Bármely fényenergiát hasznosító folyamatban, így a fotoszintézisben vagy a napelemek áramtermelésekor egyaránt kulcsfontosságú a hatékonyság szempontjából, hogy a fényt minél tökéletesebben elnyelje a rendszer. Ez azonban nem egyszerű, ha az elnyelésért egy olyan vékony anyagréteg felelős, amely normálisan a fény nagy részét átengedné – írja az Origo.

A két rész-sugár oly módon fed át egymással, hogy a fény úgyszólván önmagát blokkolja
Forrás: ligo.caltech.edu

A Bécsi Műszaki Egyetem és a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatócsoportjai meglepő trükkre bukkantak, melynek révén a lehető legvékonyabb anyagréteg is tökéletesen fényelnyelővé alakítható. 

Tükrök és lencsék segítségével olyan fénycsapdát alkottak, amelyben a fénysugarat körpályára irányítják, majd önmagával interferáltatják, méghozzá egész pontosan úgy, hogy blokkolja saját magát és ne tudja többé elhagyni a rendszert.

Így a fénynek nem marad más lehetősége, mint elnyelődni; a teljes lézersugár eltűnik egy olyan vékony anyagrétegben, amelyen amúgy a fénynyaláb java része simán áthaladna. 

A rendszert nagyon pontosan be kell hangolni arra a hullámhosszra, amit el akarunk vele nyeletni

 – hangsúlyozza Stefan Rotter. 

Black,Hole,In,Space.,Elements,Of,This,Image,Furnished,By
Akár a feketelyukból, innen se jut ki fény
Forrás: Shutterstock

A szerkezet egyirányú utca a fény számára: a fénysugár bejut ugyan a rendszerbe, de soha többé nem tud megszökni a visszavert sugárnyaláb és a rendszeren belül körbevezetett sugárnyaláb szuperpozíciója miatt.

Alkalmas lehet egyebek mellett arra, hogy tökéletesen felfogjon olyan fényjeleket, amelyek a Föld légkörén való áthaladás közben eltorzulnak. Szintén jelentős gyakorlati hasznot remélnek a módszertől olyan alkalmazásokban, ahol gyenge fényforrásokból – például távoli csillagokból – érkező jeleket kell optimális módon egy detektorra koncentrálni.

További információért kattintson ide.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!