Őslénykutatás

2022.09.02. 10:08

Afrika eddigi legrégibb dinoszaurusz-leletét tárták fel

Majdnem a teljes csontvázat megtalálták Zimbabwéban.

Afrika legősibb dinoszaurusza

Forrás: Shutterstock

Az őshüllő, tudományos nevén Mbiresaurus raathi 230 millió évvel ezelőtt élt, és mérete nem nagyon haladhatta meg az egy métert – közölték a feltárásban részt vevő kutatók. A kistermetű dinoszaurusz legfeljebb 30 kilós lehetett, de hosszú farka volt. Valószínűleg mindenevő volt, növényekkel, kisebb állatokkal, rovarokkal táplálkozhatott.

„Két lábon járt és meglehetősen apró feje volt” – mondta Christopher Griffin, az amerikai Yale Egyetem paleontológusa, aki az első csontokat megtalálta.

A maradványokat egy 2017-es és egy 2019-es expedíció alkalmával tárta fel egy zimbabwei, zambiai és amerikai kutatókból álló csoport.

Amikor kiástam a teljes felsőcombcsontot, rögtön tudtam, hogy egy dinoszauruszról van szó, és Afrika legrégibb dinoszaurusz-fosszíliáját tartom a kezemben

  mondta a 31 éves Griffin, aki a felfedezés idején a blacksburgi (Virginia állam) műegyetem doktorandusza volt.

Ilyen régi dinoszauruszokat korábban csak Dél-Amerikában és Indiában találtak. Zimbabwe a Pangea őskontinensen ugyanazon a szélességi fokon feküdt, mint a dél-amerikai dinoszaurusz-lelőhelyek, ezért kezdtek maradványok után kutatni paleontológusok a délkelet-afrikai országban is.

A zimbabwei lelet nagyon hasonlít a brazíliai és argentínai kövületekre, és ez megerősíti, hogy Dél-Amerika és Afrika a késő triász korban egybefüggő szárazföldet alkotott mutatott rá Max Langer, a brazíliai Sao Pauló-i Egyetem kutatója.

Tudományos nevét (Mbiresaurus raathi) a dinoszaurusz megtalálása helyéről, az északkelet-zimbabwei Mbire régióról és a róla elsőként beszámoló paleontológusról, Michael Raathról kapta.

A Zimbabwéban felfedezett őshüllőt a kutatók a dinoszauruszok Sauropodomorpha („gyíklábú formák”) nevű, a szauropodákat és felmenő rokonaikat tartalmazó kládba sorolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!