...hogy mindenki hazaérjen

2022.09.15. 14:10

Ön használja a biztonsági övet?

Biztonsági öv nélkül már 30 km/óra ütközési sebességnél is elszenvedhető halálos sérülés. A balesetek során a személyi sérülés mértékét döntően befolyásolja a biztonsági öv használata. A légzsák és a biztonsági öv együttes használatával a sérülések mértéke tovább csökkenhet – hívja fel a figyelmet a Police.hu.

Fotó: Shutterstock

A megye közútjain a rendőrök továbbra is fokozottan ellenőrzik a passzív biztonsági eszközök - vagyis a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer és a bukósisak - előírásszerű használatát. Már kisebb sebességgel történő ütközésnél is komoly sérüléseket lehet szerezni az öv használata nélkül – figyelmeztet a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.

A KRESZ kötelezővé teszi a biztonsági öv gépjárművekbe történő beszerelését, valamint úgy rendelkezik, hogy olyan járműben, amelynek üléseit biztonsági övvel szerelték fel, az ülésen utazó személynek a biztonsági öv becsatolásával kell magát rögzíteni. A gépkocsiban utazó 150 centiméternél alacsonyabb gyermeket - a testsúlyához igazodó kialakítású - gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni.

A Police.hu oldalon közzétett cikkben azt írják, hogy a felmérések szerint a balesetek során övhasználattal 50-60 százalékkal javulhatnak egy esetleges ütközés esetén a túlélési esélyek, hiszen az autóból kirepülő emberek 75 százaléka életét veszti vagy súlyos sérüléseket szenved.

Biztonsági öv nélkül már 30 km/óra ütközési sebességnél is elszenvedhető halálos sérülés. 

A balesetek során a személyi sérülés mértékét döntően befolyásolja a biztonsági öv használata. A légzsák és a biztonsági öv együttes használatával a sérülések mértéke tovább csökkenhet – figyelmeztetnek. 

A biztonsági öv használata nem döntés kérdése, hanem kötelező. Hatásmechanizmusa alapján egyrészt megvédi a vezetőt és az utasokat a „kirepüléstől”, másrészt csökkenti a jármű és tartozékai (kormány, visszapillantó tükör) okozta sérüléseket. 

Men's,Hand,Fastens,The,Seat,Belt,Of,The,Car.,Close
Csak egy mozdulat
Forrás: Shutterstock

Mindezeken túl az öv használata egy rendőri intézkedés során a bírság összegét is nullára csökkenti.

A légzsákok elterjedése óta kiemelten fontos a biztonsági öv használata, mivel az ütközés során lelassítja az ember mozgását, ez pedig elég ahhoz, hogy a légzsák felfúvódjon, és ne hirtelen lökje vissza a vezetőt, illetve az utast az ülésbe. A biztonsági öv használata nélkül a légzsák súlyos sérüléseket okozhat.

Ne feledjék, csak egy mozdulat! A biztonsági öv életet menthet! Kérjük, hívják fel ismerőseik, rokonaik, hozzátartozóik figyelmét a használatára! Csak egy mozdulat a biztonságosabb közlekedésért!

– kérik az autóvezetőket.

Az eredeti cikket itt lehet elolvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!