1980 óta ül

2022.09.13. 16:00

Tizenkettedszer is megtagadták John Lennon gyilkosának szabadlábra helyezését

New York állam illetékes hatósága tizedkettedszer is elutasította John Lennon gyilkosa, Mark David Chapman kérelmét a feltételes szabadlábra helyezésre.

John Lennon halálának 25. évfordulóján Gary Dos Santos megigazítja az énekes fényképét az "Imagine" Lennon emlékműnél, 2005. december 08-án, a New York-i Central Park Strawberry Fields részében

Forrás: AFP

Fotó: Stan Honda

Az életfogytiglani büntetését töltő 67 éves Chapman augusztus végén jelent meg a feltételes szabadlábra helyezési kérelmeket elbíráló testület előtt – közölte hétfőn New York állam büntetés-végrehajtási intézeteket felügyelő hivatala.   

A férfi 1980. december 8-án, manhattani lakása előtt lőtte agyon a Beatles egykori sztárját, aki akkor 40 éves volt. Chapman 1981-ben életfogytiglani börtönbüntetést kapott. 

A jelenleg New Yorktól északra, a Green Haven börtönben raboskodó férfi legkorábban 20 év után kérhette a feltételes szabadlábra helyezést.   

John Lennon's killer up for parole for seventh time
A New York-i állam büntetés-végrehajtási minisztériuma által készített, dátum nélküli szóróanyagon Mark David Chapman látható
Fotó: AFP

Az újabb meghallgatás leiratát még nem tették közzé, de a korábbi alkalmakkor bűnbánatot tanúsított, 2020-ban például alávalónak nevezte tettét, és azt mondta, hogy akkor sem fogja elhagyni a száját egyetlen panaszszó sem, ha úgy döntenek, hogy élete végéig börtönben kell maradnia.   

Két éve hangoztatta: kizárólag azért lőtte le John Lennont, mert „nagyon-nagyon híres” volt, és „nagyon önző módon” ő is a hírnevet kereste a zenész megölésével. 

Chapman legközelebb 2024 februárjában folyamodhat újra feltételes szabadlábra helyezésért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!