Az év végéig még látogatható

2022.09.27. 12:00

Végleg bezár Párizs egyik népszerű látványossága

December végén végérvényesen bezár a párizsi madárpiac, állatvédelmi okokból.

A párizsi madárpiac

Forrás: Photononstop / AFP

Fotó: Gérard Guittot

A Párizs belvárosában, a Cité-szigeten a 19. század vége óta működő, vasárnaponként nyitva tartó, közterületen működő utolsó madárpiac a francia főváros egyik idegenforgalmi látványossága.

A párizsi közgyűlés tavaly februárban hozott elvi döntést a bezárásról, amelynek időpontját hétfőn jelentette be Christophe Najdovski, az állatok tartási körülményeiért felelős párizsi alpolgármester.

A közgyűlési vitában az alpolgármester elmondta: 

a madárpiac évekkel ezelőtt a Párizs környéki Ile-de-France régió madárcsempészeti központjává vált, és a konkrét intézkedések ellenére a feketekereskedelem a mai napig tart. 

A mai elvárások szerint – folytatta – már elfogadhatatlan az, ahogyan a madarakat tartják a piacon, amelynek bezárásáért a PAZ párizsi állatvédő egyesület petíciót is indított, arra hivatkozva, hogy „a madarak elzárása kegyetlen és archaikus”.

A piacon még működő tíz árus legtöbbje a várható bezárásra tekintettel már belefogott másféle üzleti tevékenységbe is a városháza hétfői közleménye szerint.

A fővárosi közgyűlés tavaly júliusban állatjóléti chartát fogadott el, amelyben kötelezettséget vállalt, hogy záros határidőn belül betilt minden kereskedést élő állatokkal önkormányzati ingatlanokban.

A PAZ szerint még két olyan önkormányzati tulajdonban lévő hely maradt Párizsban, ahol társállatokat árusítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!