csodálatos gyűjtemény

2020.09.07. 13:01

2500 éves érintetlen szarkofágot találtak Egyiptomban

A több mint tucatnyi leletre három lezárt fülkével együtt egy 11 méter mély aknában bukkantak rá a régészek.

Egypt's Antiquities Minister Khaled el-Enany (2-R)), and Mostafa Waziri (R), the Secretary General of the Supreme Council of Antiquities, surround a sarcophagus belonging to a man in front the Hatshepsut Temple at the Valley of the Kings in Luxor on October 19, 2019. - Egypt revealed today a rare trove of 30 ancient wooden coffins that have been well-preserved over millennia in the archaeologically rich Valley of the Kings in Luxor. The antiquities ministry officially unveiled the discovery made at Asasif, a necropolis on the west bank of the Nile River, at a press conference against the backdrop of the Hatshepsut Temple. (Photo by Khaled DESOUKI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Khaled DESOUKI

Több mint tucatnyi, érintetlen, 2500 éves szarkofágot találtak Gíza tartományban, a szakkarai nekropoliszban – jelentette be vasárnap az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium.

A közlemény szerint a szarkofágokra három lezárt fülkével együtt egy 11 méter mély aknában bukkantak rá a régészek. Mosztafa Vazíri, az egyiptomi Régészeti Tanács főtitkára vasárnap látogatott ki a feltáráshoz.

A miniszter elmondta, hogy egy tavaly októberi luxori lelet óta most találták a legtöbb szarkofágot egyetlen temetkezési helyen. „A szakkarai ásatáson színes fakoporsók csodálatos gyűjteménye került elő, és annak ellenére, hogy 2500 évesek, a felirataik még mindig jó állapotban vannak” – hangsúlyozta a lelet jelentőségét.

Vazíri hozzátette: egyelőre nem tudták megállapítani, hogy pontosan hány koporsó van a helyszínen eltemetve, az ásatás tovább folyik.

Az elsődleges vizsgálatok szerint a koporsók teljesen érintetlenek, eltemetésük óta nem nyitották fel őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!