Koronavírus

2021.12.01. 08:55

3 hét múlva kiderülhet, hatékony-e a Szputnyik V az omikron ellen

A fejlesztők készek a vírus bármelyik változatához hozzáigazítani az oltóanyagot, de például a delta esetében erre nem volt szükség.

Kirill Dmitrijev, a vakcina külföldi előmozdításával foglalkozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap, az RFPI vezérigazgatója a CNBC televíziónak elmondta, 3 hétre lehet szükség annak megállapítására, mennyire hatékony a Szputnyik V az új koronavírus omikron változata ellen.

Dmitrijev az TASZSZ hírügynökség által ismertetett interjúban úgy vélekedett, hogy szükség esetén 100 millió adag módosított Szputnyik V-t gyárthatnak le február végére. Mint mondta, a fejlesztők készek a vírus bármelyik változatához hozzáigazítani az oltóanyagot, de például a delta esetében erre nem volt szükség.

Okszana Drapkina, az orosz egészségügyi minisztérium megelőző orvostudományi kutatóintézetének igazgatója elmondta, hogy a már létező vakcinák a SARS-CoV-2 omikron változata esetén is megóvnak a betegség súlyos és halálos kimenetelű lefolyásától.

A TASZSZ szerint mintegy 1500 orosz állampolgár rekedhetett a Dél-afrikai Köztársaságban, miután az omikron terjedése miatt Oroszország más országokhoz hasonlóan leállította az afrikai kontinens déli országaiba irányuló repülőjáratait. A turisták helyzetét nehezíti, hogy a térségbe még közlekedő európai légitársaságok zöme csak az uniós országok állampolgárait szállítja, a többi pedig felsrófolta az árait.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kizárta annak lehetőségét, hogy Moszkva bírsággal sújtsa azokat, akik megtagadják a Covid-19 elleni védőoltás beadását. A görög kormány kilátásba helyezte, az osztrák pedig fontolóra vette a pénzbüntetés bevezetését.

Az orosz operatív törzs adatai szerint az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 32 468-tal 9 636 881-re emelkedett. A napi növekedés 0,34 százalék, a tünetmentes esetek aránya 7,6 százalék. Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1229-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 275 193-ra nőtt Oroszországban. A felépültek száma 33 442-vel 8 329 253-ra gyarapodott. Az országban 1 032 435 aktív esetet tartanak nyilván. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 224,9 millió, az elmúlt napon pedig 369 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 768 641 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!