modern kezelés

2021.10.28. 18:51

A biológiai terápia nyújt áttörést a pikkelysömörrel küzdőknek

Országszerte tíz centrumban elérhetők az egészségbiztosító által finanszírozott kezelések.

Doctor examining psoriasis of a patient. Paris, France

Forrás: AFP/ Phanie

Fotó: VOISIN

Magyarországon kétszázezer pszoriázisos, azaz pikkelysömörös beteg él, több tízezren súlyos vagy középsúlyos tünetekkel küzdenek. Évente 200 új esetet diagnosztizálnak, a betegek ellátása tíz, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott centrumban biztosított – mondta egy háttérbeszélgetésen Holló Péter, a Semmelweis Egyetem ÁOK Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója. A legmodernebb kezelések közé tartozó biológiai terápiát jellemzően évente 2600 páciens kapja meg. Ezeket a készítményeket tételes elszámolás keretében a NEAK biztosítja a centrumok számára, a terápiák nagyon költségesek – válaszolta a VG kérdésére Holló Péter.

Az országos betegellátást biztosító központok beutaló nélkül is felkereshetők, ezek az egyetemi városok orvos klinikáin találhatók, valamint Kaposváron, Kecskeméten, Veszprémben, Szombathelyen, Miskolcon és Budapesten a Honvédkórházban is. Holló Péter egy 2019-es vizsgálat adatai ismertetve elmondta, tízből hat betegnél a diagnózis három hónapon belül megszületett, a páciensek kétharmada körülbelül háromhavonta felkeresi a bőrgyógyászát, a biológiai terápiás centrumokban pedig a válaszadók 27 százaléka járt már.

A pszoriázisos betegek havonta 23–100 ezer forintot is költenek a kezelésükre. A kutatás szerint a bőrproblémákkal élők 35 százaléka magánrendelésre is jár, és háromötöde jelenleg is panaszokkal küzd.

A betegség súlyossága szerint 74 százalékuk lokális készítményeket kap, 26 százalékuk hagyományos szisztémás szereket, 18 százalékuk pedig biológiai terápiában részesül.

Jellemzően a betegek kétharmada, 65 százaléka tartozik az enyhe, egyharmada a közepes és 8-10 százaléka a súlyosak közé, mondta Gyulai Rolland, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika igazgatója, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke. Jó hír a páciensek számára, hogy úgy tűnik, a betegség lefolyását meg tudják változtatni, és évente mindössze 4-5 injekció beadásával tünetmentesen élhetnek. Gyulai Rolland elmondta, 90 százalékos gyógyulást a betegek 70 százalékánál biztosít az új biológiai terápia.

Ezek a gyógyszerek nem csak rövid távon hatékonyak, a tünetmentesség a betegek 86 százalékánál 5 éven túl is fennáll

– tette hozzá a professzor.

A pikkelysömör egy krónikus bőrbetegség, amely egész életen át tartó kezelésre szorul, nem gyógyítható. A pszoriázis sokszor nemcsak a bőrt betegíti meg, hanem egyéb szerveket is – mondta Szegedi Andrea, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinika igazgatója. Társbetegség lehet a Chron-betegség vagy az ízületi gyulladás, a szív- és érrendszeri betegség, az elhízás és a diabétesz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!