Felfedezés

2018.05.11. 09:22

A cápák jazzrajongók, de kikészülnek a klasszikus zenétől

A Sydney-i Macquarie Egyetem kutatói szerint a cápák képesek fölismerni a jazz zenét, főleg, ha étel is jár hozzá.

Az Animal Cognition-ban megjelent cikkükben a Catarina Vila Pouca által vezetett tudóscsoport tagjai arról számoltak be, hogy fiatal Port Jackson cápákat (ez a bikacápa-félékhez tartozó, ausztrál partok közelében élő cápafaj) képeztek ki arra, hogy az ételért ússzanak oda, ahol jazz zenét hallanak – írja a Guardian. Korábban már fölismerték, hogy a cápák képesek a hajómotor hangját a táplálékhoz társítani, hiszen sokszor a turistahajókról tengerbe dobott étellel csalogatják oda az állatokat a minél látványosabb ketrecmerülés-fotók reményében – épp ezért a szakemberek azt feltételezték, hogy a cápákban viszonylag gyorsan kialakulhatnak effajta asszociációk.

A jazz és étel kapcsolatát hamar meg is tanulták, hiszen minden egyéb zenei műfajnál jobban reagáltak a jazzre: a gyilkológép helyett az intelligens, érzékeny arcukat megmutató állatok a tréning során azokhoz az etetőpontokhoz úsztak, ahol például Louis Armstrong, Billie Holliday vagy Miles Davis muzsikája szólt. Azonban mikor komplexebbé tették a kísérletet a klasszikus zene hozzáadásával, a cápák összezavarodtak: nem tudtak ugyanis különbséget tenni a két műfaj között.

„Nyilvánvaló volt, hogy a cápák tisztában voltak vele, hogy valamit tenniük kellene, arra viszont nem jöttek rá, hogy az a feladatuk, hogy egy másik helyre ússzanak”

– mondta Culum Brown kutató. „A feladat egyébként nehezebb, mint amilyennek hangzik, hiszen a cápáknak meg kell tanulniuk hozzá, hogy a különböző helyszínek más-más zenei műfajhoz kapcsolódnak, és csak ennek fölismerése után kaphatnak jutalmat. Talán több gyakorlással erre is képesek lennének.”

Vila Pouca hozzátette: „A cápákat általában alulbecsülik a tanulási képességek terén, a legtöbb ember brutális ösztönlényeknek látja őket. Pedig nagyméretű agyuk van, és nyilvánvalóan sokkal okosabbak, mint gondolnánk róluk.”

Borítókép forrása: Wikimedia / Terry Goss / CC BY 2.5

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!