nem emberi

2019.09.28. 13:20

A célegyenesben bukhatja élete rekordját a hegymászó

Nirmal Purdzsa nepáli hegymászó hét hónap alatt akarja meghódítani a világ 14 legmagasabb, nyolcezer méter feletti hegycsúcsát. Az utolsó hegy foghat ki rajta.

Mountaineer Nirmal Purja (L) gestures as he speaks and Nepali mountaineer Mingma David Sherpa (R) looks on during a press conference in Kathmandu on May 28, 2019. - Nirmal Purja has scaled six mountains peaks above 8 000 meters, including Mount Everest, over the last month as he attempts to summit the world's fourteen 8 000-meter peaks. (Photo by PRAKASH MATHEMA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Prakash Mathema

A brit haditengerészet elitalakulatának volt katonája pénteken feljutott a Manaszlu 8163 méteres csúcsára, ezzel rekordidő,

alig több mint öt hónap alatt megmászott 13 nyolcezrest.

Utolsónak a 8027 méteres Sisapangma maradt, ez a csúcs azonban teljes egészében kínai, azon belül is tibeti területen van,

a kínai hatóságok pedig az őszi szezonban lezárták a hegyet, és biztonsági okokra hivatkozva nem adtak engedélyt a megmászására.

A lépést részben a kedvezőtlen időjárással indokolták, többen azonban politikai okokat is sejtenek mögötte, a Kínai Népköztársaság ugyanis október 1-jén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját, amelyre fokozott biztonsági intézkedések közepette készülnek.

Nirmal Purdzsa és expedíciójának szervezői szerint a nepáli kormány felvette a kapcsolatot Kínával, hogy adjon engedélyt a Sisapangma megmászására a nepáli katonának, aki az idén tavasszal már bekerült a világsajtóba:

ő készítette ugyanis a fotót világ legmagasabb, 8848 méteres hegycsúcsán, a Mount Everesten kialakult torlódásról.

Nirmal Purdzsa áprilisban kezdte kísérletét. A 8091 méteres Annapurna volt az első április 23-án, majd májusban következett a Dhaulagiri, a Kancsendzönga, az Everest, a Lhoce és a Makalu. A kísérlet a második szakasszal Pakisztánban folytatódott júliusban a Nangaparbat, a Gasherbrum I-II., a K2 és a Broad Peak meghódításával. A harmadik szakaszra a Cso-Oju, a Manaszlu maradt szeptemberre, és már csak a Sisapangma van hátra.

A világ 14, nyolcezer méter feletti hegyét a dél-koreai Kim Csang Ho mászta meg az eddig ismert legrövidebb idő, 7 év, 10 hónap és 6 nap alatt – oxigénpalack segítsége nélkül 2005 és 2013 között. Előtte a lengyel Jerzy Kukuczka tartotta a rekordot az 1980-as években 7 évvel, 11 hónappal és 14 nappal.

Borítókép: Nirmal itt még a májusi sajtótájékoztatón magyarázza, merre van a hegyre fel. A mellette ülő sherpa sem hiszi el, hogy ez az ember tényleg megcsinálja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!